Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Kunskaper om Patriot

Huvudnavigering:

Kunskaper om Patriot

Hoppa till nyhetslistan

För att underlätta förberedelserna för att ta emot Lv-system 103, Patriot, har personal inom FMV och Försvarsmakten varit på utbildning i USA. Foto: FMV.

För att börja bygga upp kunnande om Luftvärnssystem 103 har ett antal chefer och medarbetare från FMV och Försvarsmakten gått en utbildning i USA.

Det medellångräckviddiga Luftvärnssystem 103, Patriot, som FMV anskaffar för det svenska försvaret består förutom robotar av radarer som söker efter och följer fientliga plan och robotar, stridsledningscentraler, samt fordon och lavetter.

Det är ett komplext system där precisionen är avgörande om man ska lyckas att skjuta ner inkommande robotar som närmar sig med runt 2 kilometer per sekund.

Christer MellgrenChrister Mellgren projektleder FMV:s anskaffning av Lv-system 103 (Patriot). Foto: FMV. – För att förstå komplexiteten kan man jämföra med att slå ihop systemen som finns i en JAS 39 Gripen med systemen i stridsledningscentralerna och det nationella radarsystemet, säger Christer Mellgren, projektledare vid FMV.

Nyligen kom ett antal chefer och medarbetare inom FMV och Försvarsmakten tillbaka från en veckolång utbildning i USA. Det är det första steget i att bygga upp kompetens kring Luftvärnssystem 103.

– Genom den här utbildningen lägger vi en grund, en gemensam grund, för de som kommer att jobba med systemet. Jag kommer att skicka fler på den här utbildningen framöver, bland annat de som ansvarar för olika delsystem, säger Christer Mellgren. Vi behöver helt enkelt förbereda oss för att ta emot systemet.

Christer Mellgren berättar att det är många pusselbitar som ska på plats för att Försvarsmakten ska få den förmåga som ett avancerat luftvärnssystem ger.

– Förutom själva grundkomponenterna som vi kommer köpa från USA ska vi upphandla egna radiolänksystem och fordon. Underhållskonceptet ska också på plats, det är något vi kommer att bygga upp i samarbete med NSPA, en mellanstatlig organisation inom Nato, säger Christer Mellgren.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-11-16 10:54. Uppdaterad: 2018-11-16 11:00. Ansvarig: Visa e-postadress.