Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Full salva mot ubåt

Huvudnavigering:

Full salva mot ubåt

Hoppa till nyhetslistan

Laddar videospelaren

Hjälpinformation

Hoppa till stäng hjälpinformation

Snabbkommandon
Mellanslag: spela/pausa
Pil vänster och pil höger: gå bakåt och framåt 10 sekunder
Ctrl + pil höger/vänster: gå bakåt och framåt 20 sekunder
Pil upp och pil ned: öka eller minska volymen 10 procent åt gången
F: fullskärm
Esc: stäng fullskärm
1-9: hoppa till 10 procent, 20 procent... 90 procent av filmen
M: tyst läge
C och/eller T: slå på/stänga av textning
?: visa lista på dessa snabbkommandon

För ctrl + pil i Safari kan särskilda inställningar behöva göras för att det ska fungera.

Pågående: 00:00:00 / Total tid: 00:00:00
x
Videoklipp där två granatkastare på HMS Koster skjuter nio plus nio granater när FMV testar systemet.

Med en samtidig avfyring av 36 granater genomförde FMV en verifieringsskjutning av det anti-ubåtsvapen som 2020 ska finnas på två minröjningsfartyg.

En salva på 36 granater skjuts samtidigt från fyra granatkastare på fartygens däck. De täcker en förutbestämd yta och sjunker genom vattnet. När granaten når ubåtens skrov fäster den med en huggkrona för att sedan detonera med riktad sprängverkan. Granaten ska skapa en mindre skada i ubåtsskrovet, som ska ge ubåten problem, och förhoppningsvis tvinga upp den till ytan.

Marie ErikssonMarie Eriksson håller i FMV-projektet som ska återinföra förmågan till vapeninsats mot ubåtar från Försvarsmaktens minröjningsfartyg.FMV har inventerat status och behov av åtgärder för Antiubåts-granatkastarsystemen 83 och granat modell 90E.

– Vi har sett över kastarna och ammunitionen och har gjort modifieringar för att systemen ska fungera tillsammans med minröjningsfartygen som det är tänkt att de ska återinföras på, säger Marie Eriksson som är projektledare vid FMV.

Det första systemet är nu installerat på HMS Koster och FMV har genomfört verifieringsskjutning för att se om systemet uppfyller kraven på prestanda och säkerhet.

Fakta:

Fem granatkastarsystem för bekämpning av ubåtar uppgraderas nu för att kunna installeras på Försvarsmaktens minröjningsfartyg. Systemen avvecklades tidigare men i och med försvarsbeslutet 2015 fanns det en inriktning på att återinföra systemen igen. Till att börja med kommer systemen att installeras på minröjningsfartygen HMS Koster och HMS Ulvön. I början av 2020 beräknas dessa installationer att vara fullt klara.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-10-17 11:00. Uppdaterad: 2018-10-17 11:10. Ansvarig: Visa e-postadress.