Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV levererar fältdatorer och …

Huvudnavigering:

FMV levererar fältdatorer och programvara till Försvarsmakten

Hoppa till nyhetslistan

Magnus Aronsson och Fabian Häggbring Hedén, FMV, levererar fältdatorer, programvaran PC-Dart och ett uppdaterat PC-Dart-biliotek som är viktiga komponenter för Försvarsmaktens förmåga till indirekt eld.

2016 fick FMV i uppdrag uppdatera Försvarsmaktens fältdatorer samt programvaran PC-Dart, som används av större delen av armén för meddelandehantering på taktisk nivå. – Nu är programvaran uppgraderad och den är under införande i Försvarsmakten genom flera olika projekt, bland annat i stridsledningssystemen BMS och C2 SLB, säger Magnus Aronsson, produktledare tillika projektledare för PC-Dart.

Programvaran PC-Dart har varit i bruk i Försvarsmakten sedan mitten av 90-talet och används främst inom armén. Den finns i ett tusental olika instanser, i ett stor antal olika plattformar, exempelvis Archer, Stridsfordon 90, burna system, bevakningsbåt, och Stridsbåt 90. Programvaran har starka kopplingar till Radio 180 och Datarapporteringsterminal 380.

Magnus Aronsson och Fabian Häggbring Hedén med programvaran PC-Dart.  – PC-Dart används för att skicka taktiska och stridstekniska meddelanden över ett antal olika transmissionssystem på stridsfältet, säger Magnus Aronsson.

Den typ av meddelanden som programvaran stödjer ger möjlighet för förbanden att skicka order och rapporter för strid i olika skeden. PC-Dart används från enskild soldat upp till brigadledningsnivå.

Programvaran är lätt att lära sig och att använda, detta är en bra och önskvärd egenskap med anledning av den korta utbildningstid som generellt finns att tillgå.

– Den har ett gränssnitt som påminner om hur Windows såg ut på nittiotalet, så det är lätt att bli lite nostalgisk för oss som var med på den tiden, säger Magnus Aronsson. 

Nyutvecklad funktion

Trots att utseendet är sig likt har mycket förändrats under ytan. Projektet har sett över programvarans dokumentation, kravbild och design, tagit bort död kod och de funktioner som inte längre behövs, samt höjt säkerheten. I den senaste versionen, som heter PC-Dart 9.0, finns dessutom en nyutvecklad funktion kallad yttäckande meddelandehantering. Den har tidigare funnits inom Försvarsmakten, men utgick för några år sedan. Genom uppgraderingen av PC-Dart återtar nu Försvarsmakten den förmågan.

– Utöver denna funktion har också ett antal nya Dart-meddelanden införts, som bland annat möjliggör precisionsskjutning och förenklad ammunitionshantering med Archersystemet.

Programvaran är också livstidsförlängd och utvecklas numera i en modern utvecklingsmiljö vilket innebär att den kommer att kunna underhållas under överskådlig framtid. Nu i oktober avslutas projektet på FMV.

– PC-Dart har börjat införas på sambandsenheter och stabsenheter och med början under 2019 kommer den att omsättas på bredden inom Försvarsmakten. Men det kan också finnas fler intressenter som använder PC-Dart och som vi i projektet inte känner till. Är du en av dem, hör av dig till mig för mer information, säger Magnus Aronsson.  

Samordnade projekt

Projektet PC-Dart är samordnat med det FMV-projekt som tagit fram fältdatorer till Försvarsmakten. Dessa kan vara fordonsmonterade eller bäras i ryggsäck. De burna datorerna används av förband som verkar avsuttet, alltså inte i fordon. De används för till exempel spaning, för att förbereda för eller leda in eld, ta emot ordrar eller skicka rapporter med PC Dart.

De fordonsmonterade datorerna passar in i bland annat i pansarterrängbil 16 och 202, i olika typer av lastbilar, i bandvagn 309, och i terrängbil 141 och 152.

– Försvarsmakten har stor brist på fältdatorer och för att kunna möta nästa generations insatsorganisation LSS Mark, behöver datorerna prestanda, gränsytor och miljöegenskaper som motsvarar kraven för framtidens ledningssystem, säger Fabian Häggbring Hedén, projektledare. 

Projektet hade tre beroenden att utgå från

  • Vilka förband som har störst brist på datorer och som först behöver omsätta sina gamla datorer
  • Den fysiska gränsytan – att datorerna ska passa in i de berörda plattformarna (fordonen)
  • Rätt gränsytor mot de system som ska ha sin hemvist i datorerna, mot radioapparater, switchar och operativsystem, samt programvara som PC-Dart.

– Utmaningen har varit att få moderna datorer att fungera ihop med många olika system och med radioapparater från 80-talet, säger Fabian Häggbring Hedén.

Projektet avslutas i oktober och leveransen till Försvarsmakten börjar under 2019. 

 

Faktaruta

  • Både fältdatorer och PC-Dart ingår i stridsledningssystemet C2 SLB och leveransen av dessa sker inom överlämningen av C2 SLB till Försvarsmakten.
  • C2 SLB ingår i stridsledningssystemet BMS, som är en del av den framtida insatsorganisationen LSS Mark v1.5. Den börjar införas på Försvarsmakten under 2019-2020.

 

 


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-10-08 10:30. Uppdaterad: 2018-10-08 11:05. Ansvarig: Visa e-postadress.