Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Stöd vid sommarens brandbekämp…

Huvudnavigering:

Stöd vid sommarens brandbekämpning

Hoppa till nyhetslistan

Johan Krusell, Göran Mattson, Cecilia Berlin och Lorraine Fernand Olausson var några av dem på FMV som jobbade med stödet till brandbekämpningen under de mest hektiska brandveckorna under sommaren.

Under sommarens bränder fick FMV:s in ett antal förfrågningar om stöd från Försvarsmakten och MSB. Viljan att hjälpa till i ett extraordinärt läge har varit stor. Medarbetare och chefer på FMV ställde upp för att lösa uppgifterna, oavsett om de var semesterlediga eller i tjänst. Det säger Cecilia Berlin, en av dem som höll i samordningen.

Den gångna sommarens extrema värmebölja ledde till en rad skogsbränder vilket i sin tur ledde till att FMV fick förfrågningar från MSB om vilket stöd som FMV kunde ge i form av utrustning för att bekämpa bränderna. 

– FMV lämnade in underlag där vi  bland annat erbjöd brandslang, elverk, pumpar, hjullastare, tankbilar och släp, säger Cecilia Berlin, sammanhållande en av de aktuella veckorna. 

Flera enheter på FMV deltog i arbetet med att ta fram utrustning. FMV Test & Evaluering ställde även upp med personal som aktivt deltog i arbetet med att bekämpa bränderna. 

Många förfrågningar

Via Försvarsmakten kom det in flera förfrågningar, allt från service och reparation av bandvagnsband till en dieselpump som hämtades vid ett av FMV:s förråd av helikopter för snabbleverans ut till brandområde. 

FMV stöttade även Sörmlands landsting med tillgång till portabla kylanläggningar för medicinförvaring då deras befintliga kylförvaring inte klarade av värmeböljan. 

Från MSB kom en förfrågan om att få tillgång till brandslang och så kallade kyrkor. Den typen av utrustning finns på FMCL och personalen på centrallagret hade varit förutseende att plocka fram detta om MSB skulle inkomma med en förfrågan. 

Stor vilja att hjälpa till 

– Viljan att hjälpa till i ett extraordinärt läge har varit stor. Medarbetare och chefer på FMV ställde upp för att lösa uppgifterna, oavsett om de var semesterlediga eller i tjänst. Fokus från alla inblandade var att hitta lösningar på alla olika ärenden som kom in, säger Cecilia Berlin. 

– Vi hade också ett mycket bra samarbete under hela perioden med vår motpart på Försvarsmakten, VB FMLOG.

Hemvärnssoldat släcker skogsbrand.  Hemvärndssoldat släcker brand norrom Kårböle. Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

 


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-09-07 16:30. Uppdaterad: 2018-09-07 16:30. Ansvarig: Visa e-postadress.