Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Kölsträckning av nytt spanings…

Huvudnavigering:

Kölsträckning av nytt spaningsfartyg

Hoppa till nyhetslistan

FMV levererar det nya spaningsfartyget till Försvarsmakten i början av 2020. Det kommer då att ersätta det nuvarande spaningsfartyget HMS Orion. Illustration Saab.

En kölsträckningsceremoni för försvarets nya spaningsfartyg har hållits vid varvet Stocznia Wojenna Sp. z o.o. i Gdynia, Polen.

De första skrovsektionerna av det nya spaningsfartyget som FMV beställt av Saab Kockums har nu färdigställts vid det polska varv som är underleverantör till Saab Kockums.

Traditionsmässigt uppmärksammades detta med en kölsträckningsceremoni. Förutom FMV fanns representanter från Försvarets Radioanstalt (FRA), och Försvarsmakten på plats.

Peter Andersson.FMV:s projektledare Peter Andersson vid minnesplaketten för ceremonin, temporärt fastsatt vid skrovsektionen. När fartyget är färdigt hamnar plaketten i fartygets mäss. Foto: Anders Nilsson, FMV.

– Det är glädjande att se de första skrovsektionerna på plats enligt tidplan. Nästa viktiga milsten är sjösättningen som enligt leveransplanen ska ske 15 december. Efter sjösättningen påbörjas en utrustningsperiod på nio månader vid det polska varvet, säger Peter Andersson, projektledare vid FMV.

Fartyget vars uppgifter blir signalspaning och havsövervakning i Östersjön konstrueras av Saab Kockums på uppdrag av FMV. Det byggs, sjösätts och testas av Saabs Kockums underleverantör Nauta Shipyards vid det polska varvet Stocznia Wojenna Sp. z o.o. i Gdynia. Hösten 2019 går fartyget till Saab Kockums i Karlskrona, där signalspaningsutrustning och ledningssystem kommer att installeras. FMV levererar efter alla tester det färdiga fartyget till Försvarsmakten i februari 2020.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-06-18 13:55. Uppdaterad: 2018-06-18 14:07. Ansvarig: Visa e-postadress.