Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Nordiskt försvarsmaterielsamar…

Huvudnavigering:

Nordiskt försvarsmaterielsamarbete på agendan

Hoppa till nyhetslistan

Laddar videospelaren

Hjälpinformation

Hoppa till stäng hjälpinformation

Snabbkommandon
Mellanslag: spela/pausa
Pil vänster och pil höger: gå bakåt och framåt 10 sekunder
Ctrl + pil höger/vänster: gå bakåt och framåt 20 sekunder
Pil upp och pil ned: öka eller minska volymen 10 procent åt gången
F: fullskärm
Esc: stäng fullskärm
1-9: hoppa till 10 procent, 20 procent... 90 procent av filmen
M: tyst läge
C och/eller T: slå på/stänga av textning
?: visa lista på dessa snabbkommandon

För ctrl + pil i Safari kan särskilda inställningar behöva göras för att det ska fungera.

Pågående: 00:00:00 / Total tid: 00:00:00
x

Första dagen av Nordic Defence Industry Seminar på Djurönäset handlade om det nordiska försvarsmaterielsamarbetet på övergripande nivå.

Första dagen handlade övergripande om det nordiska materielsamarbetet idag och i framtiden. Statssekreterare Jan Salestrand och generaldirektör Göran Mårtensson talade och dagen avslutades med en paneldiskussion.

Alla paneldeltagarna från Sverige, Norge och Finland var eniga om att försvarsmaterielsamarbete kan ge fördelar, framförallt när det gäller kostnadsdelning och ekonomiska vinster, men samarbetet måste ske på rätt sätt. Enbart vilja räcker inte.

Jukka Hoklkeri, VD för det finska försvarsföretaget Patria var, som hela panelen, positiv till det nordiska samarbetet, men tog upp ett exempel på de detaljproblem som alltid uppstår. Patrias pansarterrängbilar har som grunddesign delade bakdörrar men några kunder vill i stället ha en hel dörr som kan öppnas åt vänster eller möjligtvis också åt höger. Andra kunder vill ha en dörr som öppnas neråt, så den kan fungera som en lastramp. Sedan finns frågan om dörren ska öppnas mekaniskt, elektriskt eller med hydraulik. Holkeri avslutade med frågan "Om vi inte ens kan enas om designen på en dörr...?".

Slutsatsen från panelen och dagen blev att nordiskt försvarssamarbete som ska bli framgångsrikt måste kännetecknas av en vilja att jämka och kompromissa och av samarbete redan från projektens tidiga faser.

Göran Mårtensson samtalarCirka 300 deltagare på NDIS 2018 lyssnar på anföranden, diskuterar och minglar runt frågor om nordiskt materielsamarbete.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-05-23 12:44. Uppdaterad: 2018-05-23 14:11. Ansvarig: Visa e-postadress.