Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Ögonskydd för soldater

Huvudnavigering:

Ögonskydd för soldater

Hoppa till nyhetslistan

Det tog 7 månader från det att FMV fick beställningen till det att skyddsglasögon fanns på centrallagret mot cirka 2 år för en helt ny upphandling.

FMV åtgärdade en brist på skyddsglasögon genom en upphandling via Natos upphandlingsenhet NSPA. Med hjälp av deras ramavtal kunde FMV pressa berednings- och leveranstider och snabbt leverera 45 000 par skyddsglasögon till Försvarsmakten.

SkyddsglasögonTvå olika typer av skyddsglasögon med utbytbara linser ingår i FMV:s upphandling. Totalt handlar det om 45 000 par skyddsglasögon som FMV upphandlade på kort tid tack vare ett avtal med Natos upphandlingsenhet NSPA.

Inom Försvarsmakten finns säkerhetskrav på att skyddsglasögon ska bäras i samband med vapentjänst. När pliktutbildningen införs under 2018 är det fler soldater och sjömän som ska utbildas. Det ökar behovet av att fylla upp Försvarsmaktens lager av skyddsglasögon.

Tomas KoppProjektledaren Tomas Kopp ser inga nackdelar med att anskaffa via NSPA. De upphandlar liksom FMV i konkurrens och här hade NSPA ett avtal på en produkt som Försvarsmakten redan hade i sin produktkatalog. – Det snabbaste och mest kostnadseffektiva sättet att lösa uppgiften var att använda sig av det avtal som vi har med NSPA, säger projektledaren Tomas Kopp.

FMV hade tidigare upphandlat två typer av skyddsglasögon genom ett ramavtal som NSPA, Nato Support and Procurement Agency, har med en leverantör.

Kort beredningstid

– Eftersom allt systemarbete redan var genomfört så fanns dokumentation, märkning, systemsäkerhet med mera. Det gjorde att vi kunde korta ledtiderna till i princip leverantörens tillverkningstider, säger Tomas Kopp.

FMV:s egen beredningstid för att lägga beställningen genom NSPA tog cirka en månad. Det går att korta den tiden ytterligare om det finns en upparbetad rutin, menar Tomas Kopp.

Sammanfattning upphandling av skyddsglasögon:

  • Behovet från Försvarsmakten - ytterligare glasögon behövdes senast i första kvartalet 2018
  • Tiden var knapp och det fanns inte tid till en nationell upphandling
  • Skyddsglasögonen fanns i "svensk version" – klart med märkning och allt
  • Skyddsglasögonen var redan beprövade och FMV kände i förväg till pris och leveranstid
  • Det tog 7 månader från det att FMV fick beställningen till det att skyddsglasögon levererades mot cirka 2 år för en helt ny upphandling

Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-04-12 10:07. Uppdaterad: 2018-04-12 10:31. Ansvarig: Visa e-postadress.