Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Protector Nordic – ett svenskt…

Huvudnavigering:

Protector Nordic – ett svenskt-norskt samarbete

Hoppa till nyhetslistan

Vapenstation 01 med arbetsnamnet Protector Nordic. Foto: Projekt Protector Nordic.

I dagarna avslutade FMV projektet anskaffning och införande av Vapenstation 01 med arbetsnamnet Protector Nordic. Projektet, som varit ett samarbete med norska Norwegian Defence Materiel Agency, NDMA, har levererat 202 stycken vapenstationer med en stor mängd underhållsutrustning till Försvarsmakten.
– Det har varit ett jätteroligt och inspirerande uppdrag, säger Peter Engström, projektledare FMV.

Peter EngströmDet har varit ett jätteroligt och inspirerande uppdrag, säger Peter Engström, projektledare FMV, om anskaffningen av vapenstation 01, Protector Nordic. Redan 2007 gjorde FMV och vår norska motsvarighet NDMA, tidigare NDLO, upp om att gemensamt utveckla och anskaffa systemet från norska Kongsberg Defence & Aerospace parallellt med att Norge skulle samanskaffa Archer med Sverige från svenska BAE Systems Bofors.

Utvecklingen skulle ske i två steg, där systemet i steg 2 skulle uppfylla de svenska kraven fullt ut och kunna användas på de markfordon som Försvarsmakten utsett.

– Norge har haft lead i samarbetet, vilket innebär att de har skött upphandlingen och att vi i steg 1 utgick från norska kravdokument med en del kompletteringar, säger Peter Engström.

Skytten i ballistiskt skydd

Systemet innefattar en stabiliserad vapen- och sensorplattform som modulärt ska kunna konfigureras utifrån förbandens behov och förmåga att verka i såväl dager som mörker, med skytten i ett ballistiskt skydd. Systemet kan verka med fyra olika vapenalternativ, ett åt gången. Dessa alternativ är tung kulspruta 12,7 mm, kulspruta 58 7,62 mm, kulspruta 90 5,56 mm och 40 mm granatspruta. Till hjälp har skytten stöd från tre sensorer, dagkamera, IR-kamera och laseravståndsmätare, för att kunna zooma och mäta in eldgivning upp till över 2000 meter.

– Vid de inledande försöken utgick vi från en standardprodukt hos leverantören. Då denna produkt efter genomförd verifiering inte uppfyllde, av FM och norska Forsvaret, ställda krav har vi gemensamt utvecklat Protector Nordic där Norge och Sverige har delat på alla kostnader för utveckling och verksamhetsåtagande.

Huvudsyftet med vapenstationen Protector Nordic är att skytten ska sitta skyddad inne i fordonet och kunna verka med fyra olika vapenalternativ. Foto: Projekt Protector Nordic.

Beställde förserie

Efter genomförda prov och försök samt gemensam kravställning, beställde FMV själva i januari 2011 en förserie på fyrtio vapenstationer avsedda för internationella insatser i närtid. Dessa levererades och monterades på Personterrängbil 6 och överlämnades slutligen till Försvarsmakten i november 2011.

– Fordonen skulle användas i Afghanistan, så det var lite bråttom. Men vi hann införa en del kravställda funktioner innan leverans, säger Peter. Det gemensamma kontraktet undertecknades i december 2011.

vapenstationen på Terrängbil 16Här syns vapenstationen på Terängbil 16. Foto: Projekt Protector Nordic. Efter detta har FMV beställt ytterligare 162 vapenstationer som levererats löpande från oktober 2012 till april 2014. Därefter har förserien uppgraderats samt hela underhållskonceptet färdigställts. Med grundläggande systemarbete och serieanskaffning har projektet omsatt drygt 500 miljoner kronor.

Vapenstationerna har integrerats på Terrängbil 16, Archer, Pansarterrängbil 203, Pansarterrängbil 360 samt Bandvagn 410.

– Till vapenstationen, som sitter monterad på plattformarnas tak, finns även en centralenhet med display och funktionsknappar samt ett riktdon för att målobservera, mäta in och verka med monterat vapen. Skytten har även möjligheter att göra egna tillfälliga inställningar.

Med vapenstationen följer också en tillbehörslåda, samt att underhållsorganisationen har tillgång till både verktygs- och reservdelssatser för olika nivåer. Viss mjukvara tillåter även felsökning på djupare nivåer.

– Det finns även testbord med en tripod som gör att man kan sätta upp och köra vapenstationen i full hastighet.

I arbetet har båda nationernas respektive brukarrepresentanter och Försvarsmakt varit rikligt involverade.

Vapenstationen sitter på taket på Terrängbil 16.Vapenstationen sitter på taket på Terrängbil 16. Foto: Projekt Protector Nordic.

Tiden största utmaningen

Under projektets gång har det funnits en del utmaningar, varav den största varit tidsförhållandena.

Till vapenstationen hör en centralenhet med display och funktionsknappar samt ett riktdon för att målobervera, mäta in och verka med monterat vapen. Riktdonet finns i fyra versioner där Sverige valt enhands- eller tvåhandsgrepp. Grafik: Projekt Protector Nordic.– Det här är ju ett samarbete med NDMA samt norsk leverantör. NDMA har, utöver trepartskontraktet, haft andra krav på hur processerna hos leverantören ska genomföras. Det har gjort att vi ibland fått vänta på leveranser, trots att vi överenskommit det som att allt var klart.

Men när vi väl uppmärksammat detta, klarade vi ut det genom att börja ta emot leveranser med en notering om att NDMA och leverantören inte är överens. På det stora hela tycker jag att samarbetet med Norge fungerat fint, säger Peter.

Vidmakthållande

Nu är alla system levererade och projektet avslutas. Men det finns fortfarande ett vidmakthållande kvar bland annat med ett relativt nytecknat underhållsavtal med leverantören som gäller fram till 2023.

– Det är betydligt billigare än det tidigare gemensamma underhållsavtalet, bland annat har vi fått ned timpriserna på tjänster och vi kan också fylla på reservdelar vid behov.

Att avsluta projektet nu känns bra, tycker Peter Engström.

– Det har varit ett jätteroligt uppdrag, trots att det tagit mycket och lång tid, säger han.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-12-14 14:25. Uppdaterad: 2017-12-14 15:43. Ansvarig: Visa e-postadress.