Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV ordnade reseavtal för 13 m…

Huvudnavigering:

FMV ordnade reseavtal för 13 myndigheter

Hoppa till nyhetslistan

Människor på perrongen.Med höga rabatter och pendlarkort finns det förutsättningar för myndigheterna att minska sina kostnader per resa men också att förändra sina resvanor.

Bra rabatter, pendlarkort och konkurrens på vissa linjer skapar förutsättningar för myndigheterna att minska sina kostnader för tågresor.

Tretton myndigheter kan nu boka tågresor med rabattsatser som FMV:s inköpare har förhandlat fram. Rabatterna finns inlagda i resesystemen som används av myndigheterna.

Christina och Johan. Med det här avtalet har vi skapat förutsättningar för myndigheternas arbete med att kombinera ett kostnadseffektivt, snabbt och bekvämt sätt att resa med en hög grad av miljöanpassning. Det säger Johan Klevensparr som är strategisk inköpare på FMV. Här med Christina Bixo, Travel manager vid FMV.  – Vi ser redan nu efter bara några månader att det här ger besparingar, säger Christina Bixo, som är Travel manager på FMV.

– Vi är en spridd organisation som omsätter många miljoner på resor. Att resa kollektivt visar att vi tar ansvar, inte bara för skattemedel utan att vi genomför våra tjänsteresor på ett klimateffektivt sätt, helt i linje med vår miljöpolicy.

Det är ofta Kammarkollegiet som upphandlar avtal som flera myndigheter kan använda. Men när FMV skulle upphandla nytt tågavtal för kunden Försvarsmakten så följde andra myndigheter med.

– Vi träffade representanter för de olika myndigheterna för att sondera vilka behov de hade. Och det var glädjande att så många valde att åka med på det här, säger Johan Klevensparr, strategisk inköpare på FMV.

Konkurrens och nytänkande

FMV gick ut i ett öppet anbudsförfarande, det vill säga den tågoperatör som vill kan lägga anbud. Och man behövde inte presentera ett heltäckande reseutbud över hela Sverige utan kunde rikta in sig på olika tågsträckor.

MTR har kommit in på sträckan Stockholm - Göteborg. Det har gett fler avgångar och bättre pris. Foto: Per-Åke Larsson. – Vi ville öppna upp för konkurrens, men tyvärr fick vi inte in några anbud från de mindre operatörerna utom på sträckan Stockholm – Göteborg, där vi har fått in MTR som konkurrent till SJ, säger Johan. Det har skapat fler avgångar och bättre pris.

Nytänkande när det gäller pendlarkort var en annan ambition som inköpsprojektet hade. Och här lyckades man också.

– Vi fick bland annat till olika typer av pendlarkort och det har även kommit den reguljära tågmarknaden till godo, säger Johan.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-10-12 12:20. Uppdaterad: 2017-10-12 12:36. Ansvarig: Visa e-postadress.