Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Skyddade öron

Huvudnavigering:

Skyddade öron

Hoppa till nyhetslistan

Projektledaren Gustav Gillberg provar den aktiva hörselkåpan som även fungerar under hjälmen. Det är det hörselskydd som är vanligast inom försvarssektorn.

Vid skottlossning och explosioner finns det bara en sak att göra om man inte vill ha hörselskador – på med hörselkåpor och öronproppar. Nu har FMV landat ett ramavtal som innehåller sju olika typer av hörselskydd.

Det dominerande hörselskyddet inom försvarssektorn är en aktiv hörselkåpa. När man provar en sådan kåpa förstår man precis varför det är så. Plötsliga impulsljud och intensivt bakgrundsbuller dämpas samtidigt som normala ljud som samtal går igenom och även kan förstärkas.

– Just det att de jobbar dubbelriktat, att kraftigt ta ner ljud utifrån och via externa mikrofoner förstärker svaga ljud utifrån, gör att arbetssituationen blir mycket bra, säger Gustav Gillberg som har ansvarat för upphandlingen av ramavtalet.

Den här typen av aktiva hörselkåpor är ljudnivåberoende, ju högre ljud som kommer desto mer dämpar de ut. Via den inbyggda elektroniken skickas en störande signal ut som släcker ut de höga ljudvågorna.

Ramavtal med sju olika typer av hörselskydd

Alla kraftigare ljud utifrån dämpas ned till 82 dB och låga ljud förstärks, exempelvis blir 40 dB utifrån cirka 63 dB inuti kåporna.

– ­Den här typen av hörselkåpor är suveräna när man behöver skydda sig mot plötsliga ljud samtidigt som man behöver föra tysta samtal i rummet eller via radio. Den variant som får plats under hjälmen på soldaterna är den som vi tror kommer att stå för cirka 90 procent av de avropade hörselskyddsprodukterna, säger Gustav Gillberg.

I tabellen ser man hur svaga ljud förstärks, 40 dB utifrån blir cirka 63 dB inuti kåporna, medan kraftigare ljud dämpas till 82 dB.

I ramavtalet för hörselskydd finns förutom de två olika typerna av aktiva hörselkåpor även två olika typer av passiva kåpor, det vill säga de har ingen elektronik som stör ut höga ljud och de förstärker inte heller låga ljud utifrån. De dämpar enbart ljud utifrån med 28 dB.

Förutom fyra typer av hörselkåpor finns tre olika typer av öronproppar för avrop. FMV har tecknat ramavtal med en leverantör, Peltor inom svenska 3M. De håller i allt som rör hörselskydden, som reservdelar och olika typer av adaptrar för anpassning av kontakter för intern-kommunikation.

– Det kommer att underlätta för beställarna. Vi har också spetsat kraven på leverantören som omfattar hur lång tid det ska ta mellan avrop av ett visst antal till dess att brukarna har hörselskydden.

HörselskyddI bakgrunden aktiv och passiv hörselkåpa med kraftig dämpning. I förgrunden en passiv och en aktiv kåpa för användning under hjälm. I mitten tre olika typer av öronproppar. 


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-06-29 11:18. Uppdaterad: 2017-06-29 11:33. Ansvarig: Visa e-postadress.