Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / "Det känns kul att hjälpa till…

Huvudnavigering:

"Det känns kul att hjälpa till att skriva historia"

Hoppa till nyhetslistan

Patrik och Fredrik efter utdelning av tunga medaljer på Stadion.

Publiken stod upp och jublade på Stockholm Stadion när Patrik Olsson och Fredrik Söderlund gick i mål i tävlingen Tough Viking i lördags. Patrik Olsson är den första blinda person som genomfört loppet.
– Det gick fantastiskt bra och det känns kul att hjälpa till att skriva histioria. Vi hade ett jättefint stöd av publiken och av folk längs vägen, säger Fredrik Söderlund, FMV, som ledsagade Patrik under loppet.

Fredrik och Patrik, som kallade sig Team Blindstyre, sprang den åtta kilometer långa banan på två timmar och femtio minuter. Tävlingen anses vara Nordens tuffaste hinderlopp, där de 25 extremt tuffa hindren är konstruerade med hjälp av det svenska elitförbandet kustjägarna. Eld, lera, vatten och höga väggar är några av hindren som deltagarna ska forcera.

Fredrik beskriver grepp och teknik vid plankvägg. Fredrik beskriver grepp och teknik vid plankvägg. – Det gick över förväntan. Patrik klarade till och med den sju meter höga rampen, som är ett oerhört utmanande och elakt hinder. Inte ens en tredjedel av dem som springer tävlingen klarar det. Men Patrik kom över med hjälp av ett extrarep som jag konstruerat, säger Fredrik.

Patrik är blind sedan sju år tillbaka, som en följd av diabetes typ 1. Han och Fredrik sprang loppet tillsammans för att samla pengar till Kostfonden och till oberoende forskning kring vilken kost som är bäst för typ 1-diabetiker.

– Vi har inte "kolhydratladdat" inför loppet alls utan ätit en enkel frukost på äggröra respektive yoghurt och nötter och under loppet endast tagit vatten som vätskeersättning. Vi åt igen först vid sju på kvällen. Det är vår kosthållning på lågkolhydratkost som ger god förmåga att använda fett som energikälla, säger Fredrik.

Trampa i blindo

En tuff utmaning för Patrik och Fredrik var terränglöpningen i Lill-Jansskogen. Småsten och uppstickande rötter gjorde det besvärligt för Patrik att springa och för Fredrik att guida honom.

– Patrik fick trampa i blindo och löpa med höga fotsteg. Han fick luta sig emot mig och jag fick avlasta honom och parera alla snedsteg. Det var jobbigare än vad vi trodde och det tog oerhört lång tid, säger Fredrik.

Fredrik guidar Patrik nedför hinder inne på Stadion. Fredrik guidar Patrik nedför hinder inne på Stadion.

Efter löpningen i skogen var Fredrik slut i vader och lår och när de kom till ett av de sista hindren där man skulle lyfta en 80 kilo tung medicinboll från marken upp på ett oljefat tog det stopp.

– Då fick Patrik hjälpa mig. Men det tog en minut att komma på att han kunde göra det, för vi var ju så inriktade på att jag skulle hjälpa honom. Så tillsammans klarade vi det.

Målgång på Stadion.Målgång på Stadion. Under loppet fick teamet också ta pauser för att kolla Patriks blodsockermätare, för att justera insulinet så att han låg på bra blodsockernivåer.

– Om nivåerna blir för höga blir Patrik extra andfådd och svettig, det blir tungt.

Stort publikstöd

Många hade läst om Patrik och Fredrik och de hade stort stöd av publik och folk längs vägen. Leriga, trötta och lyckliga tog de sig till slut över mållinjen.

– Vi är fantastiskt nöjda. Vi har visat att det går att klara av som blind och vi gjort det för en god sak, säger Fredrik Söderlund.

Foto: Monique Leroux Forslund.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-05-15 15:07. Uppdaterad: 2017-05-15 15:29. Ansvarig: Visa e-postadress.