Det var flera samverkande faktorer som gav två soldater kraftiga utslag efter att ha använt maskeringsfärg i ansiktet. FMV:s utredning pekade på att färgen i sig är oskyldig till utslagen, men att upprepad borttagning av färgen under primitiva förhållanden kan ge mindre sår där bakterier kan få fäste.
Under en längre fältövning hösten 2016 fick två soldater kraftiga utslag på hals, nacke och i ansikte. Svinkoppor hade fått fäste i såren och de drabbade behandlades med penicillin. Symptomen försvann till slut och de kunde återgå i tjänst. Misstanken riktades mot den maskeringsfärg som man hade använt dagligen under övningen.
Gustav Gillberg är projektledare vid FMV och den som 2011 ledde upphandlingen av den aktuella maskeringsfärgen.
Hur reagerade du på incidentrapporten?
– När vi upphandlade var vi hårda på att EU:s kosmetikadirektiv skulle följas av leverantörerna. Därför var det förvånande att det här dök upp efter flera års användning. De drabbades kamrater som hade använt exakt samma färg ur samma förpackning hade inte heller fått några symptom. När det händer en sådan här sak så har vi ett paket med åtgärder som vi sätter in för att verkligen gå till botten med orsakerna.
Produkten fick användningsförbud och FMV satte igång en utredning för att ta reda på vad det var som hade orsakat hudutslagen. Men också om maskeringsfärgen eventuellt skulle förbjudas eller få särskilda rekommendationer om hur den ska hanteras. Gustav Gillberg fick i uppdrag att hålla i utredningen för att klargöra vad som kan göras för att skydda brukarna från framtida skador.
Hur gick ni tillväga?
– Det första vi gjorde var att samla in fakta kring händelsen genom intervjuer med de drabbade soldaterna men även vårdgivare och ansvarigt befäl. Vi skickade produkten på teknisk och kemisk analys på ett ackrediterat labb och vi ställde frågor till leverantören om eventuella förändringar av produkten.
Vad fick ni reda på?
– De drabbade upplevde att huden blev irriterad efter några dagar i fält med färg av och på varje dag. Vårdpersonalen pekade på att de primitiva förhållandena vid borttagning av färgen i fält ökar irritationen och skapar en väg in för svinkoppsbakterierna.
Är det här de enda fallen som rapporterats?
– En liknande händelse rapporterades strax efter, men den var inte lika allvarlig, och vi har inte heller fått in någon dokumentation kring den. I övrigt har inga händelser rapporterats under de drygt tre år som produkten har används i Sverige. Inte heller leverantören känner till några liknande händelser trots leveranser till den amerikanska armén och till filmindustrin.
Vad sa labbtesterna?
– De spektrometriska mätningarna pekade inte på något prov, kulör eller ämne som stack ut. Varken från de dosor som de drabbade hade använt eller från orörda dosor ur andra batcher. Detta hade behövts för att kunna sätta in fördjupade tester. Man behöver ha något att gå på för att kunna börja leta. Och här fanns inget sådant.
Är maskeringsfärgen säker att använda?
– Ja, vi kom fram till att den är det. Vi har gett ett systemsäkerhetsgodkännande där vi tar ansvar för produkten. Den är säker att använda så som det är tänkt. Den är ganska smetig och inte lätt att tvätta bort, men det är ju en maskeringsfärg och ska sitta fast under tuffa förhållanden. Huden kan ta stryk när man tar bort den upprepade gånger. Tillsammans med flera andra samverkande omständigheter som primitiva förhållanden kan det leda till att det här händer. Om det skulle hända kan man dock vara trygg med att det inte ger några bestående men.
Ska man tänka på något när man använder maskeringsfärgen?
– Vi har uppmanat Försvarsmakten att bevaka användningen och rapportera tillbud och avvikelser. Hygienrutinerna vid fältövningar kan också behöva uppdateras. Ett generellt tips för att underlätta borttagning av färg är att smörja in huden med hudkräm före man målar. Vid avsminkning ska man ta bort så mycket det går med våtservetter först och därefter tvätta med tvål.