Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Maskeringsfärgen som blev frik…

Huvudnavigering:

Maskeringsfärgen som blev frikänd

Hoppa till nyhetslistan

Laddar videospelaren

Hjälpinformation

Hoppa till stäng hjälpinformation

Snabbkommandon
Mellanslag: spela/pausa
Pil vänster och pil höger: gå bakåt och framåt 10 sekunder
Ctrl + pil höger/vänster: gå bakåt och framåt 20 sekunder
Pil upp och pil ned: öka eller minska volymen 10 procent åt gången
F: fullskärm
Esc: stäng fullskärm
1-9: hoppa till 10 procent, 20 procent... 90 procent av filmen
M: tyst läge
C och/eller T: slå på/stänga av textning
?: visa lista på dessa snabbkommandon

För ctrl + pil i Safari kan särskilda inställningar behöva göras för att det ska fungera.

Pågående: 00:00:00 / Total tid: 00:00:00
x
Gustav Gillberg, projektledare på FMV, konstaterar i sin utredning att maskeringsfärgen i sig inte innehåller något som orsakar utslag. Istället är det upprepad borttagning som kan ge hudsprickor där bakterier kan få fäste.

Det var flera samverkande faktorer som gav två soldater kraftiga utslag efter att ha använt maskeringsfärg i ansiktet. FMV:s utredning pekade på att färgen i sig är oskyldig till utslagen, men att upprepad borttagning av färgen under primitiva förhållanden kan ge mindre sår där bakterier kan få fäste.

Under en längre fältövning hösten 2016 fick två soldater kraftiga utslag på hals, nacke och i ansikte. Svinkoppor hade fått fäste i såren och de drabbade behandlades med penicillin. Symptomen försvann till slut och de kunde återgå i tjänst. Misstanken riktades mot den maskeringsfärg som man hade använt dagligen under övningen.

Gustav Gillberg är projektledare vid FMV och den som 2011 ledde upphandlingen av den aktuella maskeringsfärgen.

Hur reagerade du på incidentrapporten?

– När vi upphandlade var vi hårda på att EU:s kosmetikadirektiv skulle följas av leverantörerna. Därför var det förvånande att det här dök upp efter flera års användning. De drabbades kamrater som hade använt exakt samma färg ur samma förpackning hade inte heller fått några symptom. När det händer en sådan här sak så har vi ett paket med åtgärder som vi sätter in för att verkligen gå till botten med orsakerna.

Produkten fick användningsförbud och FMV satte igång en utredning för att ta reda på vad det var som hade orsakat hudutslagen. Men också om maskeringsfärgen eventuellt skulle förbjudas eller få särskilda rekommendationer om hur den ska hanteras. Gustav Gillberg fick i uppdrag att hålla i utredningen för att klargöra vad som kan göras för att skydda brukarna från framtida skador.

Hur gick ni tillväga?

– Det första vi gjorde var att samla in fakta kring händelsen genom intervjuer med de drabbade soldaterna men även vårdgivare och ansvarigt befäl. Vi skickade produkten på teknisk och kemisk analys på ett ackrediterat labb och vi ställde frågor till leverantören om eventuella förändringar av produkten.

Vad fick ni reda på?

– De drabbade upplevde att huden blev irriterad efter några dagar i fält med färg av och på varje dag. Vårdpersonalen pekade på att de primitiva förhållandena vid borttagning av färgen i fält ökar irritationen och skapar en väg in för svinkoppsbakterierna.

Är det här de enda fallen som rapporterats?

– En liknande händelse rapporterades strax efter, men den var inte lika allvarlig, och vi har inte heller fått in någon dokumentation kring den. I övrigt har inga händelser rapporterats under de drygt tre år som produkten har används i Sverige. Inte heller leverantören känner till några liknande händelser trots leveranser till den amerikanska armén och till filmindustrin.

Vad sa labbtesterna?

– De spektrometriska mätningarna pekade inte på något prov, kulör eller ämne som stack ut. Varken från de dosor som de drabbade hade använt eller från orörda dosor ur andra batcher. Detta hade behövts för att kunna sätta in fördjupade tester. Man behöver ha något att gå på för att kunna börja leta. Och här fanns inget sådant.

Är maskeringsfärgen säker att använda?

– Ja, vi kom fram till att den är det. Vi har gett ett systemsäkerhetsgodkännande där vi tar ansvar för produkten. Den är säker att använda så som det är tänkt. Den är ganska smetig och inte lätt att tvätta bort, men det är ju en maskeringsfärg och ska sitta fast under tuffa förhållanden. Huden kan ta stryk när man tar bort den upprepade gånger. Tillsammans med flera andra samverkande omständigheter som primitiva förhållanden kan det leda till att det här händer. Om det skulle hända kan man dock vara trygg med att det inte ger några bestående men.

Ska man tänka på något när man använder maskeringsfärgen?

– Vi har uppmanat Försvarsmakten att bevaka användningen och rapportera tillbud och avvikelser. Hygienrutinerna vid fältövningar kan också behöva uppdateras. Ett generellt tips för att underlätta borttagning av färg är att smörja in huden med hudkräm före man målar. Vid avsminkning ska man ta bort så mycket det går med våtservetter först och därefter tvätta med tvål.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-04-20 17:30. Uppdaterad: 2017-04-20 17:30. Ansvarig: Visa e-postadress.