I dagarna levererades 105 000 paradhandskar och drygt 10 000 officershandskar till Försvarsmaktens centrallager, FMCL, i Arboga.
– I den här upphandlingen fokuserade vi på kvalitet, hantverk och yrkeskunnande, säger Ann-Christin Vuohisalo, FMV, som gör leveranskontroll av handskarna.
– Först tittar jag på att skinnet håller jämn kvalitet och färg, att skinnbitarna har samma färg och struktur. Jag tittar på skinnets tjocklek och smidighet och att det är töjbart. Handsken får inte vara grov och stel, säger hon.
Varje handske består av femton tillskurna delar, som sedan sys ihop. Ann-Christin kontrollerar detaljsömnaden, att handskarna är välsydda, att sömmarna är jämna, att sömsmånen inte är för bred eller smal och att det är ett professionellt utförande av produkten, vilket också inkluderar slutlig finish. Hon tittar på den läderklädda knappens placering och att den bjuder tillräckligt motstånd, det får inte vara varken för hårt eller löst när man knäpper och knäpper upp.
– Det är en bonus att den vinnande leverantören är handskmakare med gesällbrev. Det ger en god kvalitetssäkring, vilket i förlängningen tryggar leveranserna.
Skinn från hårfår
De vita paradhandskarna används när man går traditionell högvakt vid förband. De används till paraduniformer och till uniform av modell 87/48 samt till fältparaddräkt. Skinnen som används till handskarna kommer från hårfår, som förekommer främst i Afrika, på arabiska halvön och i Indonesien.
– I Sverige har vi bara ullfår och deras skinn har för låg rivstyrka för att vara lämpliga till handskar. Hårfårens skinn däremot har en hög rivstyrka, därför lämpar det sig särskilt väl till handskar.
Till skillnad från när man gör väskor och skor, ska skinnet till handskar vara elastiskt.
– Annars skulle man inte ta kunna ta på sig handsken, eftersom den måste passera handens bredaste punkt som är ungefär vid tummen.
En paradhandske bör vara riktigt vit och färgen kommer från själva garvningsmetoden, vilket betyder att det inte är tillsatt något färgämne. Skinnen mäts i kvadratfot och till paradhandskarna används skinn som ligger i spannet fyra till sex kvadratfot.
– Ett prima skinn räcker i regel till två par handskar och i något fall till tre par. Till produktionen av de handskar FMV beställt har det gått åt 210 000 kvadratfot skinn, säger Ann-Christin.
Nu har alltså handskarna levererats till Försvarsmaktens centrallager. Och när FMV gjort leveranskontroll och godsmottagning är handskarna klara att levereras ut till Försvarsmaktens förband.
– De är efterlängtade, eftersom det under ett par år har varit stor brist på paradhandskar, säger Ann-Christin Vuohisalo.