Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Bogserbåt eller affärsjet, vad…

Huvudnavigering:

Bogserbåt eller affärsjet, vad behöver du?

Hoppa till nyhetslistan

FMV säljer nu ett före detta regeringsplan, Gulfstream IV, på uppdrag av Försvarsmakten.

Behöver du en bogserbåt eller har du drömt om ett eget 14-sitsigt jetflygplan, då har du ett bra tillfälle nu. FMV säljer just nu bogserbåten Heros och affärsjetplanet Gulfstream IV på uppdrag av Försvarsmakten.

Ett före detta regeringsplan, pansarbandvagnar eller UAV, uppdragen för FMV Försäljning spänner över ett brett fält.

Ulrika JonssonUlrika Jonsson– Det känns rätt varje gång materielen får en fortsatt användning samtidigt som det genererar intäkter till Försvarsmakten, säger Ulrika Jonsson, som är projektledare för övertalig materiel vid FMV.

Försvarets utrustning behöver kontinuerligt omsättas, exempelvis då den har uppnått teknisk livslängd eller att materielen inte längre motsvarar ställda krav utifrån en förändrad hotbild. Det är Försvarsmakten som fattar beslut om huruvida materielen ska överlåtas, destrueras eller försäljas.

Försvarsmakten kan välja att överlåta utrustningen till humanitära insatser, frivilliga försvarsorganisationer eller annan statlig verksamhet.

Nytt användningsområde för materielen

Om det istället är försäljning som blir aktuell så finns det olika vägar beroende på vad det är för materiel. Det kan vara ett annat land eller leverantören som en gång tillverkade materielen som blir köparen, men det kan också bli en försäljning på den öppna marknaden om det inte rör krigsmateriel.

En del materiel som har använts vid internationella insatser har sålts på plats till lokala entreprenörer efter Försvarsmaktens avslutade uppdrag.

– I Kosovo sålde vi allt ifrån en vattenreningsanläggning till ett kapell som användes av både kristna och muslimer. När det gällde avvecklingen i Afghanistan omfattade försäljningsomgångarna huvudsakligen byggnadsmateriel, berättar Ulrika.  

Det är en komplex hantering att sälja materielen. För att öka effektiviteten i försäljningen har FMV upphandlat en kommissionär som på uppdrag säljer standardmateriel som fordon och mängdmaterial på pall. Det gör att tiden från beslut om avveckling till att utrustningen kommer till användning förkortas.

Bastu från KosovoDen svenska och den finska bastun från Camp Victoria i Kosovo finns numera hos en privat entreprenör i Kosovo. Ett resultat av försäljning av utrustning från den svenska insatsen i Kosovo som avslutades 2013.

Mer om FMV försäljning 

Här hittar du mer om FMV:s försäljning.

 


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-03-22 11:34. Uppdaterad: 2017-03-22 12:34. Ansvarig: Visa e-postadress.