Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV leder studie om nytt radar…

Huvudnavigering:

FMV leder studie om nytt radarsystem

Hoppa till nyhetslistan

ProjektgruppenMattias Alfredsson, FMV, omgiven av några av projektmedlemmarna i de olika delprojekt som ingår i den studie, som FMV leder, om vilka system som ska ersätta Försvarsmaktens radarsystem.

År 2025 når Försvarsmaktens radarsystem för luft- och ytbevakning sin designade livslängd. Då är systemen närmare femtio år gamla. – FMV har därför fått i uppdrag av Försvarsmakten att göra en grundläggande konceptstudie på vad som ska ersätta dessa, säger Mattias Alfredsson, projektledare för projektet på FMV.

Radarsystemen har sedan de anskaffades uppgraderats och moderniserats, men ska omsättas år 2025. FMV leder nu ett integrerat projekt, med deltagare från Försvarsmakten, FOI och FRA, där man gör en grundläggande koncept- och definitionsstudie på vad som ska ersätta dessa system.

– Det behöver inte vara exakt samma typ av system som vi har idag, eftersom omvärlden och behoven förändrats sedan 70-talet, då man senast gjorde en sådan här studie. Då valde man att ha tre typer av radarsystem, ett med räckvidd på hög höjd, ett på medel och ett på lägsta höjd. Nu ska vi tänka om och fundera på hur det här ska se ut nu, vilken teknik och vilka system som bäst passar Försvarsmaktens behov och de krav de ställer, säger Mattias Alfredsson.

Det nya systemet ska vara kostnadseffektivt, både vid anskaffning och underhåll, och ha utökad förmåga jämfört med dagens system. Detta för att kunna möta nya typer av hot, vilket ställer högre krav på sensorerna.

– Vi behöver också tänka på robusthet i systemet. Det ska till exempel täcka flera frekvenser, det ska finnas elektroniskt skydd och skydd mot telehot och cyberhot. Men även det fysiska skyddet är viktigt, därför tittar vi också till de fortifikatoriska aspekterna, det vill säga hur anläggningarna bör se ut.

Ett år på sig

En del i arbetet är nordiskt och sker inom Nordefco, Nordic Defense Cooperation.

– Vi utreder ett möjligt samarbete med Norge och håller på att förhandla fram ett bilateralt avtal. Men det kommer vara klart först 2018, säger Mattias Alfredsson.

Projektgruppen har nu ett år på sig att ta fram ett förslag på en konceptuell lösning till Försvarsmakten.

– Projektet består av totalt nio delprojekt, med sammanlagt ett 60-tal personer från FMV, Försvarsmakten, FOI och FRA som under året kommer att lägga 60- 70 000 utredningstimmar på att ta fram ett bra förslag, säger Mattias Alfredsson.

Fakta radarsystem

  • De radarsystem som ska omsättas år 2025 är PS-871 och PS-861, som anskaffades i slutet av 1970-talet och i början av 1980-talet, samt PS-640 som anskaffades på 2000-talet.
  • Systemen har sedan dess uppgraderats och moderniserats, men de når sin designade livslängd år 2025.

Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-09-28 11:46. Uppdaterad: 2016-09-28 11:57. Ansvarig: Visa e-postadress.