Han jobbar med att utveckla humankapitalet på FMV, men han lägger även upp till 20 timmar i veckan på att utveckla ungdomar som tränar och tävlar i friidrott.
– Skapa förutsättningar och sedan se ungdomar utvecklas i sin sport, det är vad som driver mig som tränare i friidrott, det säger Peter Gabrielsson, HR-strateg på FMV och ungdomstränare i friidrott, som förklaring till att han satsar en stor del av sin fritid på friidrott.
Han har själv idrottat en hel del; karate, windsurfing och styrka, men framför allt ishockey. Där vann han som 18-åring norra allsvenska juniorserien med Modo Hockey. Men det hade ett pris.
– Vi hade elva is-pass i veckan i slutet och tyvärr försvann lusten helt och jag tittade inte ens på hockey på flera år. Den erfarenheten har jag med mig när jag hjälper ungdomarna att lägga upp sin träning så att det passar dem och ger dem en utveckling.
Leder en tränargrupp
Att han blev tränare skyller han på de egna barnen, först fotboll och sedan friidrott. Det har rullat på i 13 år och nu leder han en tränargrupp som i dagsläget har hand om ett 20-tal ungdomar mellan 18 och 22 år. Här finns de flesta grenar men flest inom hopp och sprint. Varav några adepter tillhör den svenska eliten.

– Det är mycket jobb för oss tränare och det är ibland svårt att få ihop det i vardagen. Därför jobbar vi mycket med att få ungdomarna att ta eget ansvar för sin träning. Vi tränare hjälper dem att skapa ett program som vi sedan följer upp.
Nästan ett halvtidsjobb som tränare, det måste ge en bra extrainkomst, tycker man. Men Peter dementerar. Det handlar helt och hållet om ideellt arbete.
– Många länder har anställda tränare, det existerar inte här. Men det går att få ersättning för utlägg.
Rörelseanalys förebygger skador
Genom åren har Peter gått en rad idrottsutbildningar, bland annat i fysiologisk screening, som handlar om rörelseanalys där man tittar på rörlighet och förmåga att hålla ihop kroppen vid belastning. Han samarbetar också med specialister på idrottsskador, analys och rehabilitering. Det har han stor glädje av när han lägger upp träningsprogram och när det gäller att förebygga skador. Här tittar han på rörlighet och stabilitet.
– Det gäller att titta på hela människan och inte bara symptomen när fysiologiska problem uppstår.
Något som Peter observerat är orörligheten hos dagens barn. Samhället utvecklas mot mer stillasittande. Ett exempel han nämner är att det finns barn och även tonåringar som inte kan göra en kullerbytta. För Peter är det ett angeläget ämne då han menar att rörelse betyder mycket för hälsa och välbefinnande.
– Dagens ungdomar har helt andra och tyvärr sämre förutsättningar för idrott än vad jag själv hade. Sedan behöver inte alla sikta mot eliten. Men alla behöver rörelse.
Han har en del att stå i, Peter Gabrielsson, förutom att han är tränare och leder en grupp med fyra tränare har han också tagit på sig uppdraget som sekreterare för tränarföreningen i Sverige. När vi avrundar vår pratstund berättar han att han ska till Tyskland för ett styrelsemöte i ett internationellt materielförsörjningsforum. Och till helgen är det lag-ungdoms SM för 17-åringar. Där ansvar Peter för en manlig stavhoppare. I helgen som kommer så deltar Peters 20-åriga dotter i friidrotts SM i Sollentuna, också i stavhopp.