Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Det globala internationella ut…

Huvudnavigering:

”Det globala internationella utbytet växer hela tiden”

Hoppa till nyhetslistan

Jan Salestrand, statssekreterare Försvarsdepartementet, talade på invigningen av MISWG

Denna vecka är Sverige värdland för Multinational Industrial Security Working Group, MISWG. Gruppen har som uppgift att hitta former för att skydda säkerhetsskyddsklassificerad information i multinationella samarbetsprojekt mellan Nato och icke-Natoländer, samt vid övriga internationella samarbetsprojekt inom försvarsindustrin.

– Internationellt samarbete är en hörnsten i svenskt försvar. Ert arbete ger oss möjlighet att förbättra vår förmåga att arbeta tillsammans, sade Jan Salestrand, statssekreterare vid Försvarsdepartementet, i invigningstalet.

Ett åttiotal personer från 34 länder är nu samlade i Stockholm för MISWG:s årliga möte, som i år arrangeras av FMV.

– Det är ett vandrande värdskap på frivillig basis och det här är första gången Sverige är värdland och FMV arrangör, säger Ywonne Colegate, arrangör FMV.

Deltagare är NATO-länderna samt Australien, Finland, Israel, Nya Zeeland, Schweiz, Sverige och Österrike, vilket innebär att över 30 länder finns representerade i detta forum. Som observatörer deltar även representanter från EDA, NATO och EU-kommissionen. Respektive land representeras genom myndigheter med ansvar för skydd av säkerhetsskyddsklassificerad information där FMV deltar i sin roll som DSA, Designated Security Authority.

Ywonne ColegateYwonne Colegate, FMV I vår roll som DSA har vi ansvar för industrisäkerhet. FMV är kontrollmyndighet för de företag i Sverige som hanterar svensk och utländsk försvarssekretess. Vi ser till att de följer regelverket så att informationen skyddas på rätt nivå. På utländsk begäran kan vi säkerhetsklarera ett svenskt företag som ska medverka i ett internationellt projekt, där man avser hantera säkerhetsskyddsklassificerad information, säger Ywonne Colegate.

Gemensamma procedurer

MISWG arbetar huvudsakligen med att utveckla gemensamma procedurer för att skydda säkerhetsskyddsklassificerad information i ett internationellt perspektiv, till exempel vid hantering och befordran av sådan information.

– Det globala internationella utbytet växer hela tiden. Sverige har till exempel över 30 bilaterala avtal med andra länder. Då är det är viktigt att vara överens om former och avtal för hur man hanterar information som omfattas av sådan sekretess som kräver ett säkerhetsskydd, annars kan man inte dela denna typ av information mellan berörda parter.

De dokument MISWG-gruppen tar fram är normgivande och inte juridiskt bindande för medlemsländerna, eftersom de inte ersätter bi- och multilaterala överenskommelser eller nationellt regelverk. Dock är målet att det ska råda samsyn inom gruppen och att deltagarna på nationell basis aktivt ska stödja implementering och uppföljning av överenskomna rutiner.

– Detta forum är ett nätverk som fyller en viktig funktion för att ta fram processer, mallar och blanketter, för att vi i praktiken ska kunna utbyta säkerhetsskyddsklassificerad information, säger Ywonne Colegate.

FMV Sekretariat MISWGFMV Sekretariat MISWG: Erik Welleman, Ywonne Colegate, Berndt Fredriksson, Karolina Nilsson och Thomas Palfelt                                                                                             

Foto: Ola Jacobsen


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-09-14 13:17. Uppdaterad: 2016-09-14 13:35. Ansvarig: Visa e-postadress.