Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2010 / Första Meteorskottet i svensk …

Första Meteorskottet i svensk regi

Hoppa till nyhetslistan

FMV genomförde nyligen ett så kallat Safe-Separation prov med roboten Meteor vid provplatsen i Vidsel. Det var första provskottet i svensk regi och ett led i utvecklingen av den långräckviddiga roboten.

Gripen lyfter från Vidselfältet för prov med Meteorrobot. Foto: Kristofer Sjöström, SSC/FMV Vidsel Test Range.

Det var åttonde gången en Meteorrobot avfyrades från Jas 39 Gripen och det var första gången som det skedde i svensk regi. Platsen var FMVs provplats i norrbotten.

Meteorrobot monterad på Gripen.Syftet med provet var bland annat att verifiera modellen för hur separationen mellan robot och flygplan är definierad. Den inverkan som robotens avgasplym har på flygplanets motor studerades också.

Samtidigt fick robotindustrin en möjlighet att genomföra provfall som ett led i utvecklingen av roboten. Ett provfall var även definierat för att verifiera datalänkens funktion.

En första utvärdering visade att roboten lämnade balk tre på flygplanet på ett normalt sätt och att datalänken mellan roboten och planet aktiverades. Temperaturdata från flygplanmotorn registrerades också. Robotens flygning avbröts som planerat efter att den flugit en bestämd sträcka.

- Det var ett mycket lyckat genomförande som Saab tillsammans med FMV Test & Evaluering ansvarade för. Saab ska nu tillsammans med leverantören utvärdera och analysera de data som samlades in från provskottet. Analysresultatet kommer att tjäna som underlag för arbetet med integrationen mellan roboten och flygplanet, säger Michael Östergren, projektledare vid FMV.

Detta prov avslutar den första av två delar i den svenska integrationsprojektet. Den första delen har till syfte att stödja utvecklingen av roboten medan den kommande delen avser att taktiskt integrera roboten i Jas 39 Gripen. Slutintegrationen med Gripen har nyligen påbörjats och beräknas vara klar 2013.

Personal från FMV Test och Evaluering förbereder det första provskottet med roboten Meteor. Foto: Kristofer Sjöström, SSC/FMV Vidsel Test Range.

Fakta Meteor:
Det europeiska samarbetet bakom robotsystemet Meteor inleddes redan 2002 med deltagare från Storbritannien som lead nation, Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien. Sverige har deltagit mycket aktivt sedan starten och huvuddelen av provskjutningarna under utvecklingen har genomförts med Jas 39 Gripen som huvudsaklig utvecklingsplattform.

Svensk industri har medverkat under utvecklingen av fler av robotens delsystem. Delsystem kommer även att produceras i Sverige under produktionsfasen. Slutmontering kommer att ske i Storbritannien.

Meteor är en långräckviddig radarstyrd missil, vilken drivs av en ramjetmotor. Denna ger möjlighet att reglera dragkraften och därmed maximera robotens prestanda i bana, hastighet och räckvidd. Roboten är störfast, det vill säga den är motståndskraftig mot elektroniska motmedel.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2010-10-20 11:59. Uppdaterad: 2011-06-16 15:58. Ansvarig: Visa e-postadress.