Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Kan betyda skillnad mellan

Huvudnavigering:

Kan betyda skillnad mellan
liv och död

Hoppa till nyhetslistan

2 minuter videoklipp med Marie som berättar om provet.

Solljuset bländar när hangardörrarna skjuts åt sidan och en Helikopter 14 bogseras ut. Vi är på helikopterflottiljen i Ronneby och idag är FMV Test och Evaluering på plats för att göra ett prov med pejlingsmottagaren i Försvarsmaktens nya helikopter.

Marie Johansson Maria Johansson I ett sammanträdesrum på flottiljen går provledaren Kjell Pettersson och flygprovingenjören Marie Johansson från FMV Test och Evaluering Luft i Linköping igenom dagens prov med piloter och tekniker.

Bakgrunden till provet är att vid till exempel ett haveri så skickar en sändare i besättningens utrustning en signal som talar om var någonstans den nödställde befinner sig. Den signalen ska pejlmottagaren i helikoptern fånga upp och då kan piloterna snabbt hitta fram till platsen. Ju längre ifrån platsen som de kan ta emot signalen desto större chans att man hinner fram till den nödställde innan det är för sent.

- Vi var inte nöjda med de prov vi gjort tidigare med två frekvenser för övningsnödsändaren. De gav helt enkelt för svag signal vilket gjorde att helikopterns pejlsystem inte uppfattade signalen förrän man var relativt när platsen, säger Marie Johansson.

Alternativ lösning

Kjell och sändarenKjell med sändaren. FMV T&E startade omedelbart en felsökning för att ta reda på orsakerna till varför räckvidden var så kort. Med sina kunskaper inom radio kunde Kjell Pettersson bland annat genom efterforskningar kring utrustningen börja ringa in en alternativ lösning.

 Kjell med sändaren - Det visade sig att den amerikanska kustbevakningen använde samma utrusning och de hade liknande problem. Med informationen därifrån och egna labbtester växte hoppet om bättre räckvidd, säger Kjell Pettersson.

De nya Helikopter 14-individerna är hårt uppbokade för utbildning och övning inom Försvarsmakten, men T&E har lyckats pressa in ytterligare ett prov. Och den här dagen ska man alltså få reda på om man kan uppfatta signalen från ett längre avstånd.

Tio gånger bättre räckvidd

När projektprovflygaren Michael Krüger tillsammans med besättningen har gått igenom och repeterat momenten i dagens provflygning tar besättningen plats i helikoptern och flyger ut över Karlskrona skärgård. Samtidigt placerar Kjell Pettersson ut övningsnödsändaren, nu med sändningsfrekvensen 406.025 Mhz.

Medan helikoptern rör sig till olika positioner rapporterar piloterna Michael Krüger och Per-Olof Karlsson var och när man uppfattar signalen från nödsändaren.

De första analyserna av provet visar på framgång för den nya lösningen. Det rör sig om cirka tio gånger så bra räckvidd jämfört med de tidigare proven.

- Man uppfattade signalen redan vid cirka 30 nautiska mil istället för vid 3 nautiska mil. Det gör att en nödställd kan befinna sig tio gånger längre bort när man upptäcker den nödställdes signal, det kan innebära skillnad mellan liv och död i en nödsituation, säger Marie Johansson.

Roligt att vara med och förbättra

Kjell och Marie verkar helt klart nöjda med resultatet från dagens prov. De exakta resultaten kommer de att sammanfatta i en rapport där man också kommer att föreslå att Försvarsmakten ändrar sina procedurer när det. gäller pejling av nödställda.

- Det är roligt att kunna vara med och förbättra. Vi på FMV är här för att hitta lösningar som gagnar Försvarsmaktens verksamhet, och inte bara utföra ett betalt test, säger Marie Johansson.

Kjell Pettersson pekar på mixen av de många olika kompetenser och erfarenheter som finns inom provverksamheten vid T&E som en framgångsfaktor.

- FMV T&E har jobbat med många olika plattformar och system under lång tid. De gör att vi har möjlighet att upptäcka eventuella felaktigheter i hur de fungerar ihop. 

Förberedelser inför provetFörberedelser inför provet.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-04-28 12:23. Uppdaterad: 2016-05-10 13:29. Ansvarig: Visa e-postadress.