Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2010 / Informationssystem i moduler

Informationssystem i moduler

Hoppa till nyhetslistan

Utvecklingscentrum i Enköping är ett nav för lednings- och informationssystem inom Försvarsmakten. Under ledning av FMV anpassas systemen och sätts samman, modul för modul, till den funktion som behövs.

Utveckling av radiosystem vid Utvecklingscenter i Enköping.Under augusti överlämnade FMV alla system för Nordic Battle Group (NBG), EU:s snabbinsatsstyrka som Sverige leder under första halvåret 2011. Innan materielen packades ned i sina transportemballage utbildade FMV den personal som ska sköta driften av systemen.

- För att vinna tid och få allt på plats kommer vi att verifiera systemen i samband med övningar under hösten och även stödja Försvarsmakten i sin validering, säger Johan Pakarinen, projektledare vid FMV.

Tuffa tidplaner                                         

Just tiden är en trång sektor eftersom det handlar om komplexa system som ska vara mobila, säkra och fungera i alla typer av miljöer. För varje insats tillkommer det ofta krav på nya förmågor som ska anskaffas eller utvecklas och sedan integreras med befintliga system.

Friendly Force Tracking, kortvågsradio och ett IP-baserat telesystem är nyheter som tillkommit inför NBG11. Dessa system innebär i korthet att förband kan se var övriga förband inom regionen befinner sig, att man kan kommunicera över långa avstånd och samtala säkert över krypterad förbindelse.

- Det är stimulerande med den här pionjärandan, men det är många pusselbitar som ska på plats, säger Johan Pakarinen. Och i slutfasen ska driftspersonal utbildas och sedan ska Försvarsmakten hinna öva med de system som sedan ska finnas tillhands vid insatsen.

Samlade erfarenheter

Ett sammansvetsat team som har varit med förr är en av förutsättningarna för att få det att fungera. En annan är att erfarenheter från olika insatser tas tillvara. Och det är just vad man gjort.Johan Pakarinen, Marina Samuelsson och Jonas Gräf projektleder olika system vid FMV i Enköping.

Johan Pakarinen, Marina Samuelsson och Jonas Gräf projektleder olika system vid FMV i Enköping.

Allt sedan den svenska Isaf-insatsen i Afghanistan startade 2005 har insatsuppdragen avlöst varandra: NBG 08, de två insatserna i Adenviken och nu NBG11. FMV-teamet i Enköping har under tiden slipat på systemen och hur de sätts samman.

Funktioner i moduler

- Det här har lett fram till ett helt nytt sätt att sätta ihop kommunikationssystem i moduler som vi kallar funktionsobjekt. Detta rationella sätt att hantera systemen ska nu införas i Försvarsmaktens insatsorganisation 2014, det vill säga i hela Försvarsmakten, säger Johan.

Det första uppdraget där hela konceptet används blir det nya informationssystem som FMV ska ta fram för Isaf-insatsen i Afghanistan. Redan i april näst år ska systemet vara driftsatt vid den svenska campen i Mazar-e-Shariff och sedan följer driftsättning på ytterligare fem platser i Afghanistan.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2010-10-01 11:39. Uppdaterad: 2011-06-16 15:26. Ansvarig: Visa e-postadress.