Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / "De får en billigare och bättr…

Huvudnavigering:

"De får en billigare och bättre lösning"

Hoppa till nyhetslistan

Just nu arbetar FMV med att ta fram en ny ledningsträningsanläggning åt Försvarsmaktens skolor. – Vi kommer att få en billigare och bättre lösning, som kommer att höja kvaliteten dramatiskt, säger Nils Smedberg, FMV.

Vid ledningsträningsanläggningen på Markstridsskolan i Skövde råder full aktivitet. 72.bataljonen, vid regementet P7, övar strid mot luftlandsättning. I en grönmålad vagn vid den simulerade fronten sitter bland annat bataljonschefen och stridsledningschefen och ger order till sina underställda chefer, som befinner sig i rummet bredvid – också de i den simulerade fronten.

– Här tränar staber med högre officerare på att leda bataljoner i strid. Men istället för att skicka ut 1000 man i skogen, kan man i anläggningen bygga upp en simulerad omvärld där man kan öva olika scenarion, säger Nils Smedberg.

Simulatorn har en dataspelsgrafik som täcker ett område på tio gånger tio mil. Stabsmiljön är anpassad för att spegla verkligheten. Det gäller alla system, den utrustning man har och hur vagnarna är inredda.

­– De som övar här säger att det inte dröjer många minuter förrän det känns som att det är på riktigt, så pass bra miljö har vi här, säger Mattias Grehn, systemadministratör Markstridsskolan.

– Träningsanläggningen är ett väldigt kraftfullt verktyg. Man kan göra mycket här, som man inte kan göra hemma, säger Joakim Karlqvist, träningschef Markstridsskolan.

­Ett exempel på det är att man efter en övning här kan utvärdera på ett mycket bättre sätt än vid en verklig övning.

– Allt man gör sparas. Man kan lyssna på ordergivning och se på kartor vad som hände och vad man gjorde. Idén är att lära sig göra rätt saker på rätt sätt, säger Nils Smedberg.

Gammal anläggning

Jonas Eliasson.Jonas Eliasson. Problemet med de ledningsträningsanläggningar som finns i Försvarsmakten idag, är att de är gamla och att leverantören inte längre uppdaterar systemen.

– Vi på FMV jobbar jättemycket med att hålla liv i de gamla systemen. Det är ett bekymmer att hitta en likadan eller en liknande del när något går sönder. De nya datorerna är inte användbara och det är inte lätt att hitta en tio år gammal dator, säger Nils Smedberg.

– Vi är sårbara idag om en funktion går sönder. I värsta fall innebär det att vi inte kan öva alls, säger Jonas Eliasson, chef ledningsträningsavdelningen.

Samtidigt som FMV jobbar för fullt med att hålla liv i de gamla systemen arbetar man med att ta fram ett nytt system. Det ska bestå av flera moduler som man sätter samman.

– Då kan vi köpa färdigutvecklade moduler på marknaden, till exempel en modul som är riktigt bra på att simulera väder eller en som är väldigt bra på att flytta fordon. Det kommer att ge bättre möjligheter vid övningarna, säger Nils Smedberg.

Minska kostnaderna

Att köpa färdigutvecklade moduler som redan finns på marknaden kommer dels att minska kostnaderna, eftersom fler delar på kostnaden för utvecklingen, dels kommer det att göra det lättare att byta ut och uppgradera ledningsträningsanläggningen stegvis med tiden.

– Istället för att köpa ett system som man har i femton till tjugoår och sedan byter ut hela, kan man på det här sättet komplettera eller byta ut några moduler när Försvarsmaktens behov ändras och marknaden har nya produkter. Då kan man få något som hela tiden är väldigt bra och modernt. Det blir en trappstegstillväxt i nytta, säger Nils Smedberg.

– Vi tycker att det är jättebra med moduler. Om ett nytt skarpt system levereras till Försvarsmaktens staber behöver vi det systemet till vår träningsanläggning. Och om vårt system består av moduler behöver vi inte byta ut allt, utan bara den modulen. Svårigheten för FMV blir att hålla ihop ett stort antal leverantörer, säger Jonas Eliasson.

Nils Smedberg

 – Tanken är att FMV upphandlar en underhållsleverantör, som i sin tur har flera  underleverantörer, säger Nils Smedberg. 
 
FMV räknar med att offertförfrågan ska gå ut tidigt under 2017

– Sedan är vi beroende av vad leverantörerna svarar. Om det vi vill ha finns på hyllan, kan det gå ganska fort att sätta ihop en ny ledningsträningsanläggning, säger Nils Smedberg.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-04-11 10:59. Uppdaterad: 2016-04-11 13:17. Ansvarig: Visa e-postadress.