Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / En andra chans

Huvudnavigering:

En andra chans

Hoppa till nyhetslistan

Ulla BacklundUlla Backlund.

Ulla Backlund jobbar som analytiker på FMV. I botten är hon bergsingenjör. Det här är berättelsen om hur hon tog sig tillbaka efter en stroke, hur viktigt det är att få hjälp i tid och känslan att få en andra chans.

Historien börjar en helt vanlig dag den 8 september 2015. Ulla har precis varit på ett möte och efter en stressig förmiddag är det dags för lunch. I lunchrestaurangen händer det som inte får hända, Ulla drabbas av en stroke.

– Jag minns exakt tidpunkt när det hände. Jag hade ett viktigt möte klockan 13:00, så jag tittar på klockan. Klockan är 12:05. Plötsligt känner jag mig som i en bubbla. Jag blir tandläkarbedövad i tungan och näsan och får svårt att hänga med i vad mina kollegor pratar om, säger Ulla Backlund.

Varje minut är viktig

När det händer har Ulla tillräckligt med sinnesnärvaro för att säga till sina kollegor att hon känner sig lite underlig. Ullas man drabbades av en stroke två år tidigare, så hon känner igen symtomen och tänker att hon behöver åka till sjukhuset. Väl på sjukhuset blir Ulla sämre fort. Rörligheten i vänster sida minskar och hon kan inte läsa. Sjukhuset slår strokelarm och ger henne propplösande intravenöst i blodet som löser upp proppen. Efter det kan Ulla läsa igen.

– När sådant här händer är varje minut viktig. Jag hade tur, jag kom in i tid. Hade jag inte gjort det vet jag inte hur det sett ut, förmodligen hade jag inte suttit här idag. Det är mycket på grund av min driftiga kollega som ringde efter en taxi trots att jag ville ta tunnelbanan, säger Ulla.

– Dessutom följde en annan kollega mig till sjukhuset, tillägger hon.

Vägen tillbaka

Ulla BacklundUlla Backlund.Vägen tillbaka efter händelsen har varit bra men lång. Den har handlat mycket om att prioritera sig själv, lyssna på kroppen och ta all hjälp som erbjudits. Förutsättningarna för bra vård är goda i Stockholm. Neuroteam Söder Rehab är fantastiska. Ulla har bland annat jättebra stöd och hjälp från sin arbetsterapeut, något som spelade stor roll när det var dags att gå tillbaka till jobbet.

– Det är ingen enkel ekvation för en arbetsgivare eller chef att hjälpa någon som varit svårt sjuk tillbaka till arbetslivet. Det ska man vara väldigt ödmjuk inför. Utan alla korten på bordet är det svårt för en chef att veta vad som behövs för att det ska vara möjligt. Min arbetsterapeut spelade en stor roll här. Hon kom till FMV och informerade om min situation och vad jag behövde och alla var väldigt villiga att hjälpa till, säger Ulla.

Dualitet mellan medarbetarskap och ledarskap

Dualitet mellan medarbetarskap och ledarskap är viktig i sådana här situationer och den har fungerat väldigt bra på FMV. Det har funnits möjlighet till dialog, menar Ulla och hon understrycker att när det verkligen gäller, är FMV en bra arbetsgivare som finns där för sina anställda.

– Jag kan inte bränna ljusen i båda ändar, utan balans är viktig för mig just nu. FMV hjälper och tillåter mig att hitta balansen jag behöver för att orka. Utan den hjälp och stöttning jag fått, hade vägen tillbaka varit betydligt svårare, så jag är otroligt tacksam, säger Ulla.

”Du måste minska storleken på glaset”

Ulla känner att hon fått mycket stöd från sina chefer och kollegor. Det har varit allt från, sms och videohälsningar till blommor, besök på sjukhuset av chefer och uppmuntrade ord.

– Min dåvarande chef sa något som hjälpt mig. Man brukar ju prata om att glaset är halvfullt eller halvtomt. Sedan det här hände, har jag valt att se det halvfullt. När jag sa det till min chef, sa han: jag tycker du ska minska storleken på glaset istället. Jag hade aldrig tänkt på det från den vinkeln och det är något som jag bär med mig varje dag, avslutar Ulla.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-02-19 09:56. Uppdaterad: 2016-02-19 10:30. Ansvarig: Visa e-postadress.