Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Efterlängtad helikopter på pla…

Huvudnavigering:

Efterlängtad helikopter på plats

Hoppa till nyhetslistan

Försvarsminister Peter Hultqvist, FMV:s tf generaldirektör Dan Ohlsson och Flygvapnets chef Mats Helgesson i Helikopter 14

Vid en ceremoni den 27 januari tog Försvarsmakten emot den första sjöoperativa Helikopter 14 på Helikopterflottiljen i Ronneby.

I närvaro av bland annat försvarsminister Peter Hultqvist, flygvapenchef Mats Helgesson och Helikopterflottiljens chef Peder Söderström överlämnade FMV den första helikoptern som är specialiserad för ytspaning och ubåtsjakt. 

Nio sjöoperativa helikoptrar är beställda av Försvarsmakten. Den första är nu levererad och finns på plats hos Helikopterflottiljen i Ronneby. Nummer två kommer i maj. Totalt ska fem nya sjöoperativa helikoptrar levereras. Dessutom kommer fyra tidigare levererade att byggas om till att bli sjöoperativa, så det totalt blir nio stycken.

- Vi på FMV kommer fortsätta att jobba med Helikopter 14, varje dag, tills dess att Försvarsmakten har fått sin sista leverans. Därefter kommer vi stödja Försvarsmakten med att vidmakthålla systemet, slår FMV:s tillförordnade generaldirektör Dan Ohlsson fast.

- Historien om den sjöoperativa Helikopter 14 slutar inte här, utan det är nu den börjar, poängterar Dan.

Tekniskt kompetent och efterlängtad

Peder Söderström, chef för Helikopterflottiljen, hur känns det en sådan här dag när den första helikoptern för ubåtsspaning finns på plats i Ronneby?

- Det känns väldigt bra och den här ceremonin är viktig för att markera att Försvarsmakten tagit emot den första sjöoperativa Helikopter 14. Nu kan vi påbörja utvecklingen av en kvalificerad ubåtsjaktförmåga med medeltung helikopter.

- Helikoptern är tekniskt mycket kompetent och kommer att utgöra en viktig del i Försvarsmaktens förmåga att försvara våra gränser under lång tid framöver, konstaterar Peder Söderström.

Per-Olof Karlsson, helikopterpilot, är vi redo att jaga ubåtar i Östersjön nu?

- Först ska besättningen i helikoptern och den tekniska personalen för marktjänsten utbildas, men det pågår just nu.

- Helikoptern är oerhört efterlängtad och då framförallt av medarbetarna vid tredje helikoptersvadronen här i Ronneby. Alla är nyfikna och intresserade av helikoptern och det är inte ofta man ser så mycket personal ute på plattan i Ronneby, som när vi landade med den här, säger Per-Olof Karlsson.

 

Fakta

Helikopter 14 är den svenska benämningen på NH90 från Nato Helicopter Industries, NHI. Den är beställd av 14 länder i över 500 exemplar. Systemet ska kunna sköta varierande uppdrag, inom och utom landet, över hav och land, i vintermiljö och i ökenklimat och ha en livslängd på drygt 30 år.

Helikopter 14 används för transport av människor och materiel, sjukvård, räddning och nu också specialanpassad för ubåtsjakt. 

Läs mer

En helikopter för sjöoperationer

Helikopter 14, projektsida

 


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-01-27 15:20. Uppdaterad: 2016-01-27 16:30. Ansvarig: Visa e-postadress.