Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2014 / Visby-pjäs skjuter smiley

"Det här visar att vi kan styra skotten dit vi vill ha dem"

Hoppa till nyhetslistan

Visbykorvetterna är så bra konstruerade att 57mm Mk3-pjäsen skjuter för exakt. FMV utvecklar nu ett dataprogram som ska se till att kontrollerat sprida skotten för att få så stor träffsäkerhet som möjligt.

57 mm MK3En 57mm Mk3-pjäs står uppställt på en testanläggning i ett mellansvenskt skogsområde. Normalt sitter den på en av de fem Visbykorvetter som FMV utvecklat för den svenska marinen. Det är tyst i skogen. Kanonröret gör en liten rörelse. Sedan går en serie på tio skott av.

Målet för skotten är en uppspänd duk, 300 meter från pjäsen. Tittar vi närmare på duken ser vi att de tio skotten bildar en glad smiley-gubbe. Är det här seriöst?

Georg Beckman- Det ligger mycket arbete bakom den här gubben. Vi provar vår skottmönstereditor, ett program som gör att vi kan styra skottserierna. Smileyn är ett sätt att visa att editorn fungerar som vi har tänkt oss. Att vi kan styra skotten dit vi vill ha dem, i höjd, sida och avstånd, om vi vill programera skotten så. Och det här visar att vi kan det.

Det säger Georg Beckman, han är projektingenjör på marinsidan på FMV. Han och teamet från BAE Systems Bofors hade som mål att det skulle blir en smiley. Och så blev det.

Fenomenal precision

Bakgrunden till den så kallade skottmönstereditorn är att själva konstruktionen på fartyget är mycket stabil, för stabil, vilket har lett till att pjäsen skjuter för exakt. På andra fartyg blir det en naturlig spridning och en bredare träffyta, men här skjuter pjäsen så exakt att det blir hål i hål.

- Det här är ett angenämt problem egentligen, precisionen är fenomenal, men vi vill kunna skjuta skotten i ett speciellt mönster för att öka träffsäkerheten för exempelvis mål som rör sig snabbt, säger Georg Beckman.

Olika måltyper rör sig på olika sätt och det gör att pjäsen ska 57 mm ammunitionröra sig på specifika sätt för att skapa ett skottmönster som är optimalt för just den måltypen. FMV-projektet har studerat hur skottmönstren ska se ut för att få så stor träffsäkerhet som möjligt.

Stort område med få skott

- Vi är ute efter att täcka så stort område som möjligt inom skottens verkansområde. Det gör att vi behöver skjuta färre skott alternativt att vi kan täcka ett större område.

För att klara att på ett kontrollerat sätt få pjäsen att leverera skotten i de speciella mönster som ger den största träffsäkerheten har FMV utvecklat en skottmönstereditor som gör Skottmönster på datordet möjligt att programmera pjäsen att skjuta serier som skapar dessa mönster. Editorn gör det enkelt att anpassa mönstren till nya mål i framtiden.

Hur svårt är det att skjuta smiley-gubbar?

- Med tanke på att vi skjuter fyra skott i sekunden och flyttar en pjäs som väger cirka sex ton så skulle jag säga att det är väldigt svårt att åstadkomma. Jag har inte sett det någonstans tidigare, säger Georg Beckman.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2014-11-04 11:18. Uppdaterad: 2014-11-04 14:46. Ansvarig: Visa e-postadress.