Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2012 / Ett lyft för radiokommunikatio…

Ett lyft för radiokommunikationen

Hoppa till nyhetslistan

Radioenhet för plutonsnätet.Den nya 1570-radion kan hantera både grupp- och plutonsnätet i samma enhet. Foto: FMV Info.

FMV har tagit den så kallade gruppradion till nästa nivå. Nu blir det möjligt att skicka data samt lyssna och sända på två olika radio-nät samtidigt.

En soldatgrupp som utför ett uppdrag har ett stort behov av att kommunicera inom gruppen och med plutonchefen. Möjligheten att hantera båda dessa nivåer på ett enkelt sätt och att föra över data har varit efterfrågat. Med den nya generationen gruppradio blir detta möjligt.

- Det kommer att bli mycket enklare för gruppchefen att samtidigt hantera grupp-nät och plutons-nät, säger Maria Asplund Wakander, projektledare vid FMV.

De tidigare versionerna av Intern gruppradio (IGR) infördes inom Försvarsmakten 2006. De täcker behovet av talkommunikation inom gruppen och mellan gruppen och fordon men är en tvåradiolösning. FMV har nu kompletterat IGR-systemet med nya handburna och fordonsmonterade enheter med tillbehör som tillför flera nya förmågor.

Dataöverföring

Möjligheten att överföra data står högt på listan över önskvärda förmågor. I tidigare levererade system fanns inte möjligheten till överföring av data. Den nya radion kan leverera en bandbredd på cirka 12kbps vid de frekvenser och konfigurationer som används idag.

FMV arbetar nu med att upphandla ytterligare ett grupp- och plutonsradiosystem för Hemvärnet samt Försvarsmaktens Insatsorganisation 2014. Gruppradion som ingår i systemet kommer att ha viss möjlighet till överföring av data och kan då användas tillsammans med Plutonsradion inom förband med databehov.

Liten burk skapar flexibilitet

För tal-samband finns ett antal olika radioenheter, headset och interkomsystem inom Försvarsmakten. För att göra det flexibelt att använda dessa olika enheter har FMV utvecklat en sammankopplingsenhet (SKE) i nära samarbete med Försvarsmakten och Markstridsskolan.

Den gör det möjligt för användaren att samtidigt sända eller lyssna på två olika typer av radioenheter och via interkom vara inkopplad i ett fordon med ett bullerdämpande headset. Maria Asplund-Wakander är mycket glad att ha lyckats få till den här möjligheten.

- Genom att tillföra den här lilla burken har vi skapat en stor flexibilitet för användaren.

Komplex integrering

Maria Aslund Wakander, projektledare FMV.Kraven på produkterna är höga, de ska bland annat tåla de mest skiftande miljöer och vara säkra att använda. Allt sammantaget innebär att det blir komplext, menar Maria, som lyfter fram det utmärkta samarbetet med Markstridsskolan.

- Testerna som gjordes lade grunden till kravspecifikationen som i sin tur gjorde att FMV fick in bra anbud i konkurrensupphandlingarna.

Gruppradio-projektet har alltså upphandlat befintliga produkter på marknaden. Men trots att det inte har handlat om ett utvecklingsarbete har det inte varit helt problemfritt. Det är många enheter som ska fungera tillsammans, något som FMV tagit hänsyn till i integrationsarbetet.

- Produkterna var för sig är kompetenta, men när produkter från olika tillverkare ska integreras i ett system måste minsta ändring kontrolleras så att den inte påverkar övriga enheter, säger Maria Asplund-Wakander.


Fakta:

  • För gruppkommunikationen används en korthållsradio av typ PRR (Personal Role Radio) från tillverkaren Selex Communications i England, räckvidden är 500 meter i öppen terräng.
  • För plutonsnätet finns två olika typer av radioenheter, en från tillverkaren Motorola och en från Harris, Harris-radion har möjlighet till dubbla talgrupper (grupp och pluton). Räckvidden är 3 km i öppen terräng.
  • Fordonsvarianter finns för både Motorola och Harris radio.
  • Sammankopplingsenhet (SKE) som integrerar användarens headset med två radioenheter samt fordonets interkomsystem, från tillverkaren Saab.
  • Olika typer av headset; lågprofil, lättvikts och bullerdämpande.

Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2012-05-03 09:28. Uppdaterad: 2012-05-03 10:30. Ansvarig: Visa e-postadress.