Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2012 / En bild säger mer än tusen ord

En bild säger mer än tusen ord

Hoppa till nyhetslistan

En av fem operatörsplatser för bildbearbetning av video från den taktiska UAV:n Örnen.Carl-Martin Larsson har ansvarat för bildbearbetningsdelen inom UAV-projektet TUAV-03 vid FMV, här studerar han bilder levererade från luftfarkosten. Foto: FMV Info.

Den taktiska UAV-farkosten Örnen kan vara i luften i sex timmar och under tiden skicka videobilder och data direkt ner till förbandet på marken. Analysarbetet kan starta direkt utan att vänta på att Örnen ska återvända till basen.

När Örnen flyger, länkas video ner till markkontrollstationen i realtid och slussas därifrån vidare till en container där bearbetningsutrustningen finns. Där handlar det om att snabbt analysera sensorinformationen, ta fram bilder och spaningsrapporter som ligger till grund för förbandets planering.

När Örnen gjorde sin första spaningsflygning i Afghanistan i augusti förra året hade FMV på drygt ett år tagit fram det taktiska UAV-systemet Örnen. För att få med bildbearbetningsförmågan till Afghanistan redan från början utvecklade FMV en interims-version parallellt med ordinarie utrustning.

Nyligen levererade FMV den kompletta utrustningen till Försvarsmakten. Namnet på systemet är SSIC, det är ett markbaserat system för analys av videodata från UAV 03-systemet Örnen. Det är baserat på samma plattform som bland annat används för utvärdering av bilder från Gripensystemets spaningskapsel.

Hjärtat i UAV-systemet

Analysarbetet sker i en 20-fots container späckad med utrustning för bearbetning av sensorinformation. Härifrån leds UAV-uppdraget genom styrning till de operatörer som ansvarar för farkosten och sensorerna.

- SSIC ger Försvarsmakten förmågan att bearbeta sensorinformation och snabbt ta fram underlag för planering av verksamheten, säger Carl-Martin Larsson, som är den som ansvarat för bildbearbetningsdelen inom TUAV-03-projektet vid FMV.

Systemet kan ta emot data från två UAV 03-system samtidigt. Vidare finns det möjlighet att ta emot data från Gripens spaningskapsel, satellitinformation och från andra UAV-plattformar eller video/bildalstrande system efter enklare modifieringar.

- Idag är SSIC ett separat system men en sammankoppling med Försvarsmaktens ledningssystem Sweccis är möjlig. Det finns kopplingar till Sweccis alla nät i containern, säger Carl-Martin.


Fakta:

Grunden i UAV-systemet Örnen utgörs av det befintliga systemet Shadow 200 från AAI Corporation. Till det kommer bland annat utveckling och integration av bildbearbetningsutrustning från Saab.

Farkost

 • Vikt: ~ 170 kg
 • Spännvidd: ~ 4 m
 • Uthållighet: ~ 6 timmar
 • Räckvidd: ~ 125 km

Bildbearbetning
SSIC är ett markbaserat system för analys av videodata från UAV 03-systemet Örnen. Det är baserat på samma plattform som bland annat används för utvärdering av bilder från Gripensystemets spaningskapsel. Kan samtidigt ta emot data från två olika UAV-system. Systemet inryms i en 20 fots container och har plats för fem operatörer. SSIC-systemets huvuduppgifter:

 • Stöd för uppdragsplanering
 • Stöd för att leda och inhämta underrättelser med UAV 03
 • Stöd för analys av bilder och video
 • Förändringsanalys, med bilder tagna vid olika tillfällen
 • Terränganalys
 • Skapa underrättelserapporter 
 • Lagra och strukturera video- och bild-data samt göra den sökbar i tid och rum. Backupsystem för inhämtad data. Ca 3000 timmar spaningsvideo.

Läs mer om TUAV 03 Örnen


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2012-04-18 13:20. Uppdaterad: 2012-04-18 14:17. Ansvarig: Visa e-postadress.