Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2012 / Geoinfo ger överblick

Geoinfo ger överblick

Hoppa till nyhetslistan

3D-mapping  En tredimesionell bildframställd av information från olika sensorer.

Att veta var enheter från egna förband och andra nationers förband befinner sig ökar säkerheten och den egna förmågan. Därför ökar kraven på geografisk precision. FMV arbetar med att anpassa ny geoteknologi för användning vid svenska förband.

Terrängkartor, höjdinformation och gps-koordinater är efterfrågade underlag för att avgöra hur svenska styrkor ska agera under olika uppdrag. Då är det viktigt att geo-informationen är så komplett som möjligt.

När de svenska ISAF-soldaterna i Afghanistan patrullerar sitt bevakningsområde och upptäcker moskéer, vägar och tunnlar som inte finns på kartan kan de sedan en tid tillbaka komplettera befintlig information med observationer som de gör på plats. Den nya informationen matas in i geo-infosystemet och alla får tillgång till den uppdaterade lägesbilden.
Bild på Livia Moen

Första konkreta nyttan

Det här är den första tillämpningen som kommit ur FMV-projektet Snabb geografisk informationsförsörjning (SGIF). Livia Moen, som är projektledare konstaterar att tekniken finns men att metoder och kompetens också måste byggas upp inom Försvarsmakten för att fullt ut kunna utnyttja geo-systemen.

- Vi lanserar enskilda funktioner på begränsade arenor inom Försvarsmakten. Det gör vi för att snabbt visa på nyttan för verksamheten. Implementering på bred front kommer att ske efter hand när arbetsmetodiken är på plats.

Det har länge funnits en önskan om att kunna uppdatera geo-data under pågående insats. När ett nytt ledningssystem infördes vid den svenska styrkan i Afghanistan våren 2011 fanns den här funktionen med. Det var något som gladde Jan Wikström, chef för Geo-Infotjänsten inom Försvarsmakten.

- Terränganalys är en av de viktigaste förmågorna för att utnyttja det egna förbandet på bästa sätt. Att ladda in geo-data till olika enheter och att snabbt kunna komplettera den med ny info är otroligt värdefullt vid en insats.

Paketering och presentation

Ett annat behov av geo-info är bättre höjdinformation och att kunna känna igen sig i omgivningen. Den geografiska informationen finns där, vare sig den är från satelliter, flygfoton eller observationer på marken. Men det gäller att paketera och presentera den för de som exempelvis behöver en bild i tre dimensioner över ett visst område.

- Vi tittar på Rapid 3D-mapping och testar olika 3D-läsare. Men det finns en hel del frågor att lösa. Exempelvis vilket typ av 3D som behövs och här gäller det att sätta nyttan i förhållande till kostnaden, säger Livia Moen.

Tidsmässigt befinner sig SGIF-projektet för närvarande i en fas där fokus ligger på införande av konkreta tillämpningar av ny geografisk teknik inom vissa utvalda system. En bredare implementering av ny teknik, processer och metoder sker från och med 2013 med målet att ge en utökad insatsförmåga 2017.

Arbete med 3D-mapping
Livia Moen och Helena Rantakokko på FMV studerar 3D-mapping.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2012-02-24 08:50. Uppdaterad: 2012-02-24 10:31. Ansvarig: Visa e-postadress.