Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2012 / Mörkersyn efter internationell…

Mörkersyn efter internationell upphandling

Hoppa till nyhetslistan

Bildförstärkaren provas och justeras.Bildförstärkaren kan bäras monterad på hjälm som här visas av Dan Tilert. Han får hjälp att justera fästet av Magnus Astell. Båda har arbetat med FMV:s upphandling. Foto: FMV Info

FMV ger soldater förmåga att se i mörker genom att leverera bildförstärkare till Försvarsmakten. Ljuset som finns mitt i natten, när månen är som minst och stjärnorna skyms av moln, räcker för att ge en tillräckligt tydlig bild av omgivningen.

Magnus Astell och Thomas Hjelt är två av dem som arbetar med FMV:s upphandling. De har lagt stor vikt vid att få fram en genomtänkt och korrekt specifikation till offertförfrågan.

- Särskilt viktiga aspekter var vikten och möjligheten att justera bildförstärkaren i olika led och vinklar, berättar Magnus Astell. Det handlar om att användaren ska få en bra ergonomisk arbetsmiljö genom att kunna anpassa bildförstärkaren så att den sitter bekvämt och belastar huvud och nacke så lite som möjligt.

Tuffa krav, priset avgjorde

Bildförstärkare är beprövade, tekniken har funnits i decennier och flera möjliga leverantörer finns på marknaden runt om i världen. Tio av totalt 12 anbud klarade alla de tuffa skall-kraven och gick vidare till den slutliga utvärderingen. Priset blev utslagsgivande och vann gjorde det grekiska företaget Theon Sensors S.A. med ett pris som låg ungefär 40 procent under det budgeterade.

- Vi var ganska överraskade när det stod klart vem som tog hem beställningen, vi har inte samarbetat med grekiska leverantörer tidigare, säger Thomas Hjelt. Men det har gått bra, leverantören har varit mycket tillmötesgående, bland annat när det gäller våra önskemål om anpassningar av vikten och lösningar för montering och fästen.

Bildförstärkaren provas, monterad på hjälm. Foto: FMV InfoGer ett begränsat synfält

Med den här modellen, som monteras framför det ena ögat, använder man det lediga ögats synfält för att åtminstone få en aning om vad som finns utanför bildförstärkarens synfält. Tidigare använde man bildförstärkare på båda ögonen men det innebar att det totala synfältet blev endast 40 grader.

Ska användas på marken

Soldaten kan bära bildförstärkaren på huvudet, med eller utan hjälm, eller montera den på sitt vapen. Tillsammans med så kallade laserpekare och vapenlampa ger det möjlighet att sikta och avfyra vapnet på ett säkert sätt även i mörker.

Tanken är att alla soldater på marken ska ha en bildförstärkare i sin utrustning. Det innebär att grundbeställningen kommer att följas av optionsbeställningar för att täcka försvarets hela behov, enligt planerna för insatsorganisationen från och med 2014, IO14.

Levereras i februari

Charlotte Korssell, chef för FMV:s Anskaffningskontor Ledningssystem, kommer att lämna över de 160 första bildförstärkarna till Försvarsmakten den 20 februari 2012.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2012-02-15 11:49. Uppdaterad: 2012-02-15 14:14. Ansvarig: Visa e-postadress.