Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Sverige och Finland inleder sa…

Huvudnavigering:

Sverige och Finland inleder samarbete kring torpedsystem för ubåtsjakt

Hoppa till nyhetslistan

Det svensk-finska samarbetet kring torpeder öppnar för samarbete inom ubåtsjakt. Det skapar även förutsättningar att minska kostnaderna för vidmakthållande och vidareutveckling.

FMV och Finnish Defence Forces Logistic Command (FDF LogCom) har tecknat två samarbetsavtal inom torpedområdet. Ett om samarbete under utveckling och anskaffning av det nya svenska Torpedsystem 47, som FMV redan beställt av Saab. Ett avtal om utlåning till Finland av Torpedsystem 45 till dess det nya systemet är på plats.

Östersjöns grunda vatten är något som Sverige och Finland har gemensamt. Här finns en topografi och botten som försvårar för sonarsystemen när man ska jaga ubåtar. Det bräckta vattnet, skärgårdarnas komplexitet och den intensiva sjötrafiken är ytterligare försvårande faktorer.

– Vi har lång och framgångsrik erfarenhet av att utveckla torpeder i Sverige. Under 2022 kommer den svenska Försvarsmakten att få ett nytt torpedsystem som klarar försvar mot främmande ubåtar ännu bättre än dagens Torped 45. Det nya systemet kan inte bara möta framtida främmande ubåtar utan är också designat för att kunna tillföras ytterligare ny teknik och utvecklas vidare, säger Odd Werin, chef för FMV SPL Marinförband.

FMV håller ihop införandet av Sveriges nya lätta torpedsystem, Torpedsystem 47. Saab utvecklar, producerar och integrerar systemet.

Nu kommer Finland in i det här arbetet. Det avtal som FMV nu tecknat med FDF LogCom gäller samarbete under utveckling och införande av det nya torpedsystemet.

– Det skapar förutsättningar för samordning och därmed lägre kostnader för vidmakthållande och vidareutveckling av Torpedsystem 47. Här öppnas även upp för utökade möjligheter till samarbete inom ubåtsjakt, säger Odd Werin.

Odd Werin, chef för FMV SPL Marinförband och Timo Kakkola, chef för FDF LogCom avtalar om torpedsamarbete.

Finland avser att bygga ut sin ubåtsjaktförmåga med möjlighet att bekämpa ubåt med torped. Den finska anskaffningen av ubåtsjakttorped sker från Saab Dynamics. Utöver Torpedsystem 47 anskaffar Finland bland annat även ledningssystem från Saab Surveillance.

I avvaktan på leveranser av det nya torpedsystemet till FDF LogCom kommer svenska staten att låna ut en begränsad mängd Torped 45-materiel. Utlåning syftar till att finska försvarsmakten ska kunna operera Torped 45 från de finska FNS Tornio redan från hösten 2019.

Läs mer om projekt Torped 47


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-01-04 10:01. Uppdaterad: 2018-01-04 10:02. Ansvarig: Visa e-postadress.