Vid mark- och flygprov testar FMV T&E Luft att den nya helikoptern lever upp till FMV:s tekniska krav i praktiken, innan leveransen accepteras. Syftet med våra prov är att upptäcka fel på ett tidigt stadium och verka förebyggande för att höja säkerhet och användbarhet. Det säger Kenneth Karlsson, projektprovflygare vid FMV T&E Luft.
Under den regniga förmiddagen hos tillverkaren Patria utanför finska Tammerfors har T&E:s personal genomfört markprov. Då har helikoptern strömsatts utanför hangaren så att provflygare och provingenjörer har kunnat testa valda system i olika scenarier.
– Det är en avvägning hur mycket man ska testa. När vi gör leveranskontroll av den första individen, eller en individ med ny utrustning, gör vi omfattande kontroller. Men nu när vi kommit till den åttonde individen nöjer vi oss med glesare stickprov utvalda efter erfarenheterna från de genomförda mark och flygproven, säger Bo Svedevall, från FMV T&E luft och koordinerande provledare för leveranskontrollen.
Snart börjar dock de slutliga varianterna levereras och då behöver gruppen göra en mer omfattande provning igen.

Olle Klingspor, Mats Häggström, Kenneth Karlsson, Bo Svedevall från FMV och Försvarsmakten, går igenom eftermiddagens provflygning med Pascal Vidal från leverantören NHI.
Testar flera saker samtidigt
För den här helikoptern planeras tre flygprov under leveranskontrollen.
– Syftet med våra provflygningar är att upptäcka fel på ett tidigt stadium och verka förebyggande för att höja säkerhet och användbarhet, säger Kenneth Karlsson, projektprovflygare för HKP 14, FMV T&E Luft.
Flygprovingenjören planerar och leder flygprovet från sitt knäblock där han har brutit ner FMV:s tekniska krav till ett körbart schema. Men eftersom förutsättningarna ofta ändras under provflygningen på grund av väder och annat planeras uppgifterna hela tiden om under flygpasset så att tiden räcker till de uppgifter som ska lösas.
– Till skillnad från när industrin provar själv så testar vi flera saker samtidigt. Det kan till exempel handla om att flyga taktiskt för att se hur vinschen beter sig i luften när det regnar och blåser kraftig sidvind. Då ser vi väldigt konkret ifall systemen klarar kraven eller inte, säger Kenneth Karlsson.
Under leveranskontrollerna för de första åtta HKP 14-individerna har FMV:s grupp flugit omkring 100 timmar och skapat närmare
4 000 anmärkningar. Dessa klassas olika beroende på om de gäller kvalitet på enskilda individer eller om det gäller hela systemet.
Fel ledde till modifiering
– En sak som vi upptäckte vid leveranskontrollen av den första individen var att dörrarna inte gick att öppna i en nödsituation. Efter vi upptäckte det har industrin ändrat designen och modifierat levererade helikoptrar, säger Kenneth Karlsson.
Som projektprovflygare har han flugit nästan alla individer som levererats till Sverige hittills.
– NH90 är den bästa helikopter som jag flugit. Den är effektstark och har tydliga flygegenskaper. Om den var en bil skulle den vara en BMW M5 på kurvig väg. Jag har Sveriges bästa helikopterjobb, men jag är väldigt ödmjuk inför de insatser som Försvarsmaktens personal gör, säger Kenneth Karlsson.
– De som går i främsta ledet ska ha så säkra grejer som möjligt. Det är därför vi finns över huvud taget. Att de ska få ett system som är så användbart och säkert som möjligt är min drivkraft som provflygare.

Kenneth Karlsson, projektprovflygare för HKP 14, FMV T&E Luft och Alexander Karlsson, leveranskoordinator för Helikopter 14, framför den åttonde helikopterindividen i samband med leveranskontrollen.