Innan FMV överlämnar ny materiel till Försvarsmakten provar myndighetens egen provningsavdelning FMV T&E att materielen är godkänd och säker att flyga med.
Så här kan det gå till när en ny hjälm ska provas av JAS 39-piloterna.
Källaren i en av de historiska byggnaderna på Malmens flygfält i Linköping kryllar av testutrustning. Det är allt från rostfria badkar för att testa tätheten i piloternas dräkter till inmätningsutrustning för de nya hjälmarna som JAS 39-piloterna ska använda för att utöka sin stridsförmåga.
Här på FMV T&E, FMV:s avdelning för test och evaluering, arbetar Peter Edman, provingenjör och ansvarig för bland annat prov av piloternas personliga utrustning och flygsäkerhetsmateriel, så kallad SäkMat.
Genom att utföra test och evaluering kan FMV T&E ta reda på om Försvarsmakten kommer att kunna använda den nya materielen som den är tänkt eller inte.
Provprogrammen styr
Idag ska Peter Edman tillsammans med en av T&E:s piloter genomföra ett prov av funktionen på en HMD-hjälm (Helmet Mounted Display). Hjälmen består av två system, dels ett sensorsystem som håller koll på hur piloten vrider huvudet inne i flygplanet och dels ett displaysystem, som bland annat används som sikte för vissa vapensystem.
– Mest gillar jag att arbetet är varierande. Jag uppskattar att kunna bestämma själv hur jag ska lägga upp proven. Det är mycket olika materiel som ska provas på olika sätt samt på olika platser, bland annat på förband eller på andra provplatser. Vid vissa prov använder vi oss av en bassäng där vi kan simulera vågor, mörker och regn.
Allt arbete med prov på FMV T&E styrs av provprogram med riskbedömningar.
– Förutom att bedöma om vi kan flyga med provmaterielen utan ökade risker så tar jag även in miljöaspekter vid planeringen. Det kan till exempel handla om att undvika lågflygning för att inte störa omgivningen mer än nödvändigt.
Utvärderingsrapport
Den största utmaningen i Peter Edmans arbete ligger i få ihop logistik, dokumentation, provpersoner, flygplan och rätt provplats för att få till ett prov.
– Det är spännande med utmaningar eftersom det kräver att man tänker till lite. Genom arbetet med flygsäkerhetsmaterielen har jag en naturlig kontakt med användaren, oftast är den flygande personalen. Personlig kontakt är något jag uppskattar mycket.
När flygproven är genomförda skriver Peter Edman ner eventuella anmärkningar och skriver därefter en utvärderingsrapport till uppdragsgivaren som oftast är ett FMV-projekt.
Steg för steg
Så här går det till före, under och efter själva proven:
I omklädningsrummet hjälper Peter Edman piloten med utrustningen.

Innan piloten lämnar omklädningsrummet kontrollerar han att kommunikation, täthet av mask och G-dräkten fungerar i en dräktprovare. Genom att kontrollera utrustningens funktion redan här, kan man slippa att ställa in flygpass på grund av fel på flygförarutrustningen. På det sättet finns tid att avhjälpa fel eller byta någon detalj på utrustningen.

I hangaren vid flygplanet går Peter Edman och piloten tillsammans igenom detaljer i provet en sista gång. Det kan vara att piloten skall utföra olika provposer vid olika moment, till exempel sikta in åt olika håll under olika ljusförhållanden. Piloten ska kanske bedöma komfort, rörlighet och förmågan att kunna vrida på huvudet tillräckligt mycket utan att få dubbelseende.

Peter Edman är med när piloten startar upp systemet i flygplanet. På det sättet kan de ha en dialog om eventuella fel uppstår.

Efter passet är det dags för debriefing. Piloten och Peter Edman går igenom om alla provmoment enligt knäblocket fungerade tillfredställande eller om det var några anmärkningar.