Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Verksamhet / Modellering och Simulering

Modellering och Simulering

FMV använder modellering och simulering vid analys av olika problemställningar. Det är ett mycket bra verktyg när det gäller att förstå hur tekniskt komplicerade system fungerar.

Modellering och simulering (M&S) är ett samlingsbegrepp för att med hjälp av modeller genomföra simuleringar för att ta fram beslutsunderlag. Till exempel inom verksamhetsutveckling, organisationsutveckling och tekniska system.

FMV använder M&S, inom både utbildning och träning.  Målet är att förbättra förmågan till produktutveckling av materiel till Försvarsmakten sett ur produktens eller systemets hela livscykel.

Modellering innebär att avbilda konceptet i form av en specifikation samt oftast att utveckla en datormodell med specifikationen som grund.

Simulering innebär att testa modellen i en dator i syfte att få fram efterfrågade svar om det verkliga konceptet. Detta är en process som involverar både modellutvecklare och domänexperter.

M&S är ett expansivt område och det blir allt viktigare att följa utvecklingen inom:

  • arkitekturer
  • tekniska ramverk och standards
  • krav på interoperabilitet
  • krav på verifiering och validering av modeller.

Utvecklingen går också alltmer mot tillämpningar där olika simuleringssystem kan kopplas samman  och interagera med varandra i ett nätverk.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2011-06-17 12:57. Uppdaterad: 2015-12-16 14:39. Ansvarig: Visa e-postadress.

Kontakt

Fredrik Jonsson

Modellering & Simulering
E-post: