Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Verksamhet / Miljöarbete / Internationellt miljösamarbete

Internationellt miljösamarbete

Samarbete är ett viktigt verktyg för FMV inom miljöområdet. Vi är engagerade i ett antal internationella miljösamarbeten.

Samarbetet rör främst den europeiska kemikalieförordningen- REACH (Registration, Evaluation, Authorization of Chemicals) inverkan på försvarssektorns verksamhet. Samarbetet sker bland annat i EDA:s (Europeiska försvarsbyrån) regi, samt genom försvarssamarbetet NORDEFCO (Nordic Defence Cooperation) som vi har med våra nordiska grannländer Norge, Danmark och Finland.

Arbete inom EDA Reach och EDA Reach Task Force 

Sverige har, genom FMV, en aktiv roll i EDA Reach och tillhörande arbetsgrupp (Reach Task Force). Syftet med arbetet är att försöka nå en samsyn bland EU:s medlemsstater i hur man ska hantera, och på sikt harmonisera, REACH-förordningens påverkan på försvarsrelaterad verksamhet. Uppgifter i fokus är bl.a. regleringen av nationella försvarsundantag samt klassificering av ammunition utifrån REACH-förordningens perspektiv på vara och kemisk produkt.

Miljösamarbete i NORDEFCO (Nordic Defence Cooperation)

Inom det nordiska samarbetet NORDEFCO samarbetar Sverige genom FMV med Norge, Danmark och Finland i försvarsmaterielrelaterade miljöfrågor. Gruppen fokuserar på verksamhetsnära, gemensamma, aktuella miljöfrågor med syfte att förbättra resursutnyttjandet hos de deltagande länderna. 

Miljögruppen i NORDEFCO har tagit fram en gemensam vägledning/guide för miljöanpassad upphandling med syfte att användas vid samnordiska och nationella försvarsupphandlingar.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2011-10-20 14:01. Uppdaterad: 2017-11-03 15:41. Ansvarig: Visa e-postadress.
Nyckelord: Miljö

Kontakt

FMV Miljö

E-post:

Externa länkar

Länkarna öppnas i ett nytt fönster.

  1. EDA REACH-portaleuropa.eu
  2. Kemikalieinspektionens info om REACHkemi.se
  3. NORDEFCOnordefco.org

Relaterade dokument

Välj fil att ladda ner eller visa.

  1. Green acquisition guide, NORDEFCOPdf, 177 kB