Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Verksamhet / CSEC - Sveriges Certifieringso… / Om CSEC

Om CSEC

CSEC är en oberoende enhet inom Försvarets materielverk.

CSEC verkar som Sveriges nationella certifieringsorgan för IT-säkerhet enligt Common Criteria, en standard som används för kravställning och opartisk granskning av IT-säkerhet. CSEC representerar även Sverige inom CCRA, ett internationellt samarbete för säkra IT-produkter.

Bakgrund

Redan 1989 utförde Försvarets materielverk utvärderingar baserade på principerna i Common Criteria. Idag medverkar FMV/CSEC i flera projekt på olika svenska myndigheter. Det kan exempelvis röra sig om att utveckla skyddsprofiler för säkra USB-minnen eller säkra smarta telefoner. Skyddsprofilerna används sedan bland annat när svenska myndigheter ska upphandla säker IT-utrustning.

Internationell samverkan

Sedan 2008 är CSEC godkänt som nationellt certifieringsorgan inom den internationella samarbetsorganisationen Common Criteria Recognition Arrangement (CCRA). CSEC är Sveriges signatär inom CCRA, vilket innebär att CSEC representerar och tar tillvara på landets intressen inom organisationen. Certifikat som utfärdas av CSEC erkänns av organisationens medlemsländer.

Godkända inom EuropaDator med kedja och hänglås.

Sedan år 2008 är CSEC ackrediterade av Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac). Ackrediteringen medför att certifikat som utfärdas av CSEC erkänns av en mängd nationer inom det europeisk ackrediteringssamarbetet European Cooperation for Accreditation (EA). Swedac kontrollerar årligen att CSEC uppfyller de krav som ligger till grund för ackrediteringen.

Licensierade evalueringsföretag

År 2008 licensierade CSEC de två evalueringsföretagen atsec information security och Combitech. Licenserna är utfärdade efter noggrann granskning av företagens kvalitéts- och säkerhetssystem enligt de principer som tillämpas i Common Criteria (CC). De licensierade företagen har rätt att utföra evalueringar under tillsyn av CSEC.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2011-08-10 09:50. Uppdaterad: 2013-10-31 09:05. Ansvarig: Visa e-postadress.
Nyckelord: Swedac, CCRA, Atsec, Combitech

FaktaKontakta CSEC

CSEC är ett skyddsobjekt. Detta innebär att alla våra besökare ska föranmälas och godkännas av CSEC innan besöket. Glöm därefter inte att ta med din legitimation. Anmäl dig i receptionen när du kommer hit så kommer vi och möter dig där.


Adress:

FMV/CSEC
115 88 Stockholm

Besöksadress:

Banérgatan 62, Stockholm

Genvägar

  1. CSEC ordlista

Relaterade dokument

Välj fil att ladda ner eller visa.

  1. Regeringens proposition 2001/02:158Pdf, 728 kB
Sidhuvud till nyhetsbrevet CSEC informerar

Prenumerera på
CSEC:s nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev informerar vi bland annat om kurser, nya dokument och förändringar inom den svenska certifieringsordningen. Prenumerera på CSEC Informerar