Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Materielprojekt / Referensmiljö för ledningssyst…

Referensmiljö för ledningssystem

Bild på referensmiljön med tält och containrar

Med hjälp av kopior av nuvarande och kommande ledningssystem testar FMV att systemen fungerar tillsammans och att de kan utvecklas och uppgraderas utan att förmågan påverkas. Målet är att leverera ett integrerat ledningssystem till Försvarsmaktens insatsorganisation 2017.

Ledningssystem är komplexa IT-system som består av flera olika system och det är FMV:s uppgift att integrera alla delsystem och se till att de fungerar tillsammans. För att kunna göra en slutgiltig design och verifiera funktioner är det nödvändigt att ha systemen framför sig rent fysiskt. Därför har FMV byggt en testmiljö som är en kopia av en bataljon- och brigadstab i fält.

Test i autentisk miljö

I autentiska tält och containrar testar FMV om materielen får plats rent fysiskt och om den får ström och kyla. Vi verifierar att alla delar fungerar tillsammans och ger den effekt som kunden specificerat på en teknisk nivå. Varje liten uppgradering eller ändring testas och verifieras innan den implementeras i driftsatta system.

Flexibilitet genom virtualisering

FMV använder virtualisering vid testerna. Det innebär att specialiserad utrustning ersätts med program som körs på datorer eller servrar. På så vis blir testscenariot i anläggningen flexibelt och kan enkelt växa eller förändras samtidigt som kostnaderna hålls nere. Alla konfigurationer sparas så att de kan återanvändas vid senare test, utbildningar eller övningar.

Långvarig drift

När ledningssystemet för Försvarsmaktens insatsorganisation 2017 (IO17) är levererat kommer referensanläggningen finnas kvar i drift hos FMV. Dels för att verifiera mjukvaruuppgraderingar och dels för att verifiera utbytta eller helt nya delar av systemet.

Timeline:

  • 2012 inleddes uppbyggnaden av referensmiljön.
  • 2015 startade nuvarande projekt att integrera ledningssystemet för insatsorganisationen 2017.
  • 2016 har ett koncept för virtualisering av Hemlig/Restricted-miljö tagits fram och ska börja användas.
  • 2017 levereras ledningssystemet för Försvarsmaktens insatsorganisation 2017 (IO17) i en första version. Under 2016 startar även arbetet med att ta fram nästa version.

Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-10-11 14:37. Uppdaterad: 2016-11-10 09:52. Ansvarig: Visa e-postadress.

Rabbi Mohsin Pracic

Kontakt

Rabbi Mohsin Pracic

Projektledare
E-post:

Fakta

Ett ledningssystem är komponenter som tillsammans gör det möjligt för Försvarsmakten att leda i strid. Ett ledningssystem består till stor del av mjukvara, servrar, klienter och nätverksprodukter. Med hjälp av ledningssystem kan Försvarsmakten kommunicera både i kontorslandskap och i fält. Uppsättningen av systemen kan skilja markant beroende på var man verkar.

Referensanläggningen är uppbyggd i Försvarsmaktens utvecklingscentrum (UtvC) i Enköping.

Till ytan är referensanläggningen ungefär 400 kvadratmeter och består av 3-4 tält, 3 containrar samt ett antal konfigurerade fordon, bland annat bandvagnar och pansarterrängbilar.

FMV har även referensmiljöer för test av ledningssystem som används vid svenska insatser utomlands, t ex insatsen i Mali.

FMV:s referensmiljöer går att koppla upp mot andra referensanläggningar, både svenska och utländska. Målet är att kunna samverka både nationellt och internationellt.