Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Obemannade Nemo imponerade

Obemannade Nemo imponerade

Hoppa till nyhetslistan

Uppvinschad på torpedrampen lämnade och hämtade Nemo data och laddade batterierna.Uppvinschad på torpedrampen lämnade och hämtade Nemo data och laddade batterierna.

Tillförlitligheten och flexibiliteten hos det svenska ubåtsmålet Nemo imponerade på ansvariga vid brittiska Royal Navy i samband med en internationell övning för obemannade system.

Brittiska Royal Navy arrangerade övningen Unmaned Warrior där över 50 autonoma system deltog i en rad olika demonstrationer på teman som övervakning, underrättelseverksamhet och motåtgärder.

Matteo PerroneMatteo Perrone är projektingenjör vid FMV med undervattensfarkoster som specialitet.  Matteo Perrone, som är specialist på undervattenssystem vid FMV, deltog under delar av övningen.

– Jag skulle säga att det här var en studie av autonoma system och hur de kan komma att förändra det sätt på vilket marina styrkorna kommer att agera i framtiden.

Övningen hölls utanför västra Skottland och västra Wales och samlade 40 branschpartners och internationella allierade med det senaste inom obemannad teknik.

Från Sverige deltog Saab Dynamics med AUV62AT eller Nemo som farkosten kallas. Den är framtagen för att bland annat simulera en ubåt vid ubåtsjakts-övningar.

– Nemo hade huvudrollen i egenskap av akustiskt mål för alla andra jaktenheter, obemannade och bemannade. Exempelvis skulle Nemo vid en övning simulera att en ubåt lämnar en kontrollerad hamn och övergå till att bli ett intressant mål att följa. I ett annat uppdrag skulle Nemo simulera att en fientlig ubåt försöker tränga in i en skyddad hamn patrullerad av obemannade övervakningssystem, berättar Matteo Perrone.

På grund av att en annan farkost fick tekniska problem fick Nemo vara till sjöss dubbelt så mycket som förväntat, vilket inte var några problem för farkosten.

AUV62AT eller Nemo som farkosten kallas är framtagen för att bland annat simulera en ubåt vid ubåtsjakts-övningar. – Det som imponerade på de andra länderna var Nemos precision, att kunna ta sig ut ur hamnen och fullfölja den planerade rutten och ta sig tillbaka till hamnen igen med minimal avvikelse.

Nemo vinschades ofta upp på torpedrampen på moderfartyget. Där lämnade och hämtade den data och laddade batterierna.

Övningen var ett utmärkt tillfälle att testa förmågan hos AUV 62 AT i öppet vatten med kraftiga vågor och havsströmmar upp till 3 knop.

Nemos höga precision, att kunna ta sig ut ur hamnen och fullfölja den planerade rutten och ta sig tillbaka till hamnen med minimal avvikelse, imponerade på andra länder. – Det svenska bidraget var mycket uppskattat. Tillförlitligheten och flexibiliteten hos ubåtsmålet imponerade på operatörer och ansvariga vid Royal Navy, säger Matteo Perrone.

Nemo ägs av FMV under provverksamheten och överlämnas till Försvarsmakten under våren. Närmast väntar finslipning av Nemo som ubåtsjakts-mål, där bland annat nivåerna på sonarerna ska trimmas in.

FMV har utvecklat ubåtsjakt-tjänsten och driften av Nemo i samband med övningarna kommer att skötas av Saab.Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-02-21 07:00. Uppdaterad: 2017-02-21 07:00. Ansvarig: Visa e-postadress.