Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Jobba hos oss / Student / Arbetsmarknadsdagar / FMV-case på KTH

”Ett Inspirerande arbetssätt”

Janeric Isaksson, projektingenjör FMV helikopterenhet, diskuterar de föreslagna helikoptermodifieringarna med Andreas Fröderberg.Janeric Isaksson, projektingenjör FMV helikopterenhet, diskuterar de föreslagna helikoptermodifieringarna med Andreas Fröderberg.

”Modifiera helikopter 16, Black Hawk, så att den kan användas för evakuering av folkgruppen Na'vi på den fiktiva månen Pandora”. Den uppgiften gav Försvarets Materielverk, FMV, till studenter på Kungliga Tekniska högskolan, KTH, i samband med en arbetsmarknadsdag den 29 januari.

”Ett Inspirerande arbetssätt”

FMV fick för en tid sedan en förfrågan om att ordna ett case för studenterna vid maskinlinjen på KTH. Caset skulle vara representativt för hur FMV jobbar med uppdrag och projekt.

– Vi har inte gjort något sådant förut, men vi nappade på idén. Vi såg det som ett spännande komplement till vanliga arbetsmarknadsdagar på högskolorna, berättar Urban Carlswärd, FMV:s HR-avdelning.

Tillsammans med tre medarbetare från helikopterenheten vid FMV arbetade han fram ett realistiskt case, där helikopter 16 skulle modifieras för en evakueringsinsats som en del av en fingerad FN-ledd fredsbevarande insats.  För att lösa uppgiften fick studenterna bland annat tekniska data, beräkningsuppgifter för operationskapacitet, aktionsradie och möjlig takt för Försvarsmaktens lösning av uppgiften.

Sedan fick de en presentation av evakueringsinsatsens resmål – den fiktiva månen Pandora från filmen Avatar, där förhållandena inte liknar dem på jorden. Inget syre, enorma flygande djur som kan attackera, djungelliknande miljö och sist men inte minst - Na'vi, folkgruppen som ska evakueras och som är betydligt större än människor.

FMV:s jurygrupp bestående av Helena Schörling, HR, Janeric Isaksson, helikopterenheten, Urban Carlswärd, HR och Malin Johansson, helikopterenheten, tittar på det vinnande förslaget.

Jobba kreativt

Studenterna fick ett knappt dygn på sig att lösa uppgiften och därefter redovisa sina förslag för FMV:s jurygrupp.

– Vi tittar på om man har arbetat strukturerat, identifierat utmaningarna, gjort kloka avväganden och jobbat kreativt. Det ska vara realistiskt, men innovativt, säger Urban Carlswärd.

Andreas Fröderberg, Adam Lang och Jacob Fröderberg, andraårsstudenter vid maskinlinjen på KTH, presenterar det vinnande förslaget. Andreas Fröderberg, Jacob Händestam och Adam Lang, som ingick i den vinnande gruppen, tyckte att det var ett roligt case att jobba med.

– Det var jätteinspirerande att jobba på det här sättet. Det var som ett verkligt uppdrag, men med en twist, eftersom det kom in fantasy i det hela, säger Andreas Fröderberg.

– Det var kul att det var ett tekniskt case, med en produkt man skulle förbättra. Och det var jättekul att se hur man jobbar på FMV, säger Jacob Händestam.

Eftersom tiden var knapp var de noga med tidsplanering och problemanalys av uppgiften, så att de skulle hinna klart på utsatt tid.

– Den stora utmaningen var att avgränsa och knyta ihop säcken, säger Adam Lang.

 Strukturerat arbetssätt

Andreas, Adams och Jacobs förslag vann i konkurrens med fyra andra grupper.

Ett transporttält att hänga under helikoptern för att evakuera Na'vi var en del av det vinnande förslaget.  – De hade bra teknisk lösning, en god problemlösningsanalys och strukturerat arbetssätt. De systemmodifieringar de föreslog var realiserbara på den tid vi satt som förutsättning i uppgiften. De hade också delat upp realiseringsfasen i huvudprojekt och delprojekt som kan läggas ut till underleverantör. Gruppen gick dessutom utanför det system som finns idag med sin idé med ett transporttält att hänga under helikoptern, säger Janeric Isacsson och Malin Johansson på helikopterenheten.

Känner sig som ingenjör

Att jobba med ett case på det här sättet tyckte vinnarna var bra.

– Det är intressant att se att den metod vi använde här kan användas i andra projekt också. Och att det som lärs ut här på skolan faktiskt fungerar, säger Adam Lang.

– Ja, nu känner man sig som en ingenjör. Det ger blodad tand att fortsätta plugga matte och mekanik när man ser vad det kan användas till, säger Andreas Fröderberg.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2014-02-05 14:44. Uppdaterad: 2014-02-05 15:20. Ansvarig: Visa e-postadress.